Armatorul, marfa și banca Hezbollah. Întrebări fără răspuns după explozia de la Beirut

Armatorul, marfa și banca Hezbollah. Întrebări fără răspuns după explozia de la Beirut

Devastatoarea explozie din Liban a condus încă de la început anchetatorii către o navă abandonată în portul Beirut, care transporta 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Informații intrate în posesia DER SPIEGEL și OCCRP au stabilit că proprietarul navei are legături cu banca Hezbollah-ului, mișcarea șiită libaneză.

În septembrie 2013, opt ucraineni și un rus au plecat din Georgia, la bordul unui cargou, se pare cu destinația Mozambic. Nava lor era deja în stare proastă înainte de a ieși chiar din portul Batumi al Mării Negre. Numită Rhosus, nava avea unele scurgeri, sistemul său de alarmă era defect, la fel și echipamentul de salvare.

Explozia de la Beirut a făcut autoritățile să înceapă să se intereseze de Rhosus și de istoria sa, anchetatorii încercând să regăsească detaliile călătoriei sale finale. Cum de a ajuns totuși Rhosus la Beirut? Și cine comandase cu adevărat substanțele chimice explozive?

Până acum, povestea oficială era că nava aparținea unui bărbat rus pe nume Igor Grechușkin. Se presupune că marfa a fost destinată unei companii numită „Fábrica de Explosivos de Moçambique”, sau FEM, pe scurt, un producător de explozibili din Mozambic.

Însă o anchetă realizată de DER SPIEGEL și rețeaua de jurnalism denumită „Proiectul Crimei Organizate și Corupției” (OCCRP) a avut mai multe îndoieli. Informațiile obținute de cele două organisme de presă a constatat că nu era vroba de rusul Grechușkin care a deținut Rhosus, ci mai degrabă de omul de afaceri cipriot Charalambos Manoli, care avea o relație cu banca folosită de mișcarea Hezbollah din Liban. Și o cantitate considerabilă de azotat de amoniu depozitat în portul Beirut pare să fi dispărut înainte de explozia din august.

Două întrebări persistă în acest moment:

Echipajul Rhosus a avut vreodată intenția de a naviga spre Mozambic? Este posibil ca marfa explozivă să fi fost destinată Hezbollah, partidului și miliției islamiste care acționează în Liban ca stat în stat și care este implicată în războaiele din Siria sau Irak?

Cine este proprietarul real

Jurnaliștii Der Spiegel susțin că cipriotul Manoli a făcut toate eforturile pentru a ascunde proprietatea Rhosus. Una dintre companiile sale aranjase să înregistreze Rhosus în Moldova. O altă companie, Maritime Lloyd, din Georgia, a certificat navigabilitatea cargoului cu probleme. În cele din urmă, rusul Grechușkin a închiriat nava prin compania sa, Teto Shipping, care este înregistrată în Insulele Marshall.

Ne puteți urmări și pe Google News