Ce are de învățat Rusia din protestele  din Republica Belarus?

Ce are de învățat Rusia din protestele  din Republica Belarus?

Presa rusă pune o problemă cât se poate de corectă, ce are de învățat Rusia din protestele care zguduie republica vecină. Iată ce răspunde Nezavisimaia Gazeta!

"Acțiunile opoziției din Republica Belarus au împins vizibil în acest moment protestul din Rusia pe planul secund al buletinelor de știri. Lucru explicabil: principalul eveniment de politică internă din ultimele săptămâni - și ne referim la marșurile și mitingurile de la Habarovsk - începe să slăbească în intensitate și pare tot mai șters pe fondul acțiunilor care au loc în statul vecin. În ceea ce privește confruntarea ecologică din Bașkiria în legătură cu încercarea mediului de afaceri din republică de a exploata muntele Kuștau, căruia i s-a prezis statutul de "noul Șies", nu a reușit să capteze încă interesul maselor, deoarece a fost și ea întreruptă de frământările care au loc în republica unională. Interesul tot mai mare pentru problemele vecinilor - și nu pentru propriile probleme - nu este un lucru foarte bun, dar este oare posibil ca rușii să aibă ceva de învățat din acțiunile de protest din Republica Belarus?

De regulă, reacția autorităților la încercările de "revoluții colorate" din țările vecine este dorința de a "îngheța" viața social-politică internă. Căutarea dușmanilor externi și recurgerea la lozinci învechite, combinate cu neglijarea motivelor sincere ale cetățenilor, înăsprirea controlului asupra libertății de comunicare și a exprimării opiniilor, miza tot mai mare pe înăbușirea cu ajutorul forței constituie arsenalul tipic al unui asemenea gen de reacție.

Cu siguranță se va încerca și acum activarea acestuia, sub influența evenimentelor din Republica Belarus. La putere nu sunt puțini cei care preferă aceste metode. Dacă ne lăsăm convinși de eforturile recente făcute de secretarul Consiliului de Securitate sau de Comisia specială pentru apărarea suveranității a Consiliului Federației, eforturi consacrate încercărilor de a se influența din exterior procesele interne din Rusia, s-ar putea crea impresia că fără ce am enumerat mai sus nici nu se poate. Aluziile pline de înțeles făcute de unii experți cum că protestele de la Habarovsk și Minsk au fost organizate de aceiași oamenii, confirmă acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar cu cât te afli mai la distanță, cu atât devin mai evidente și cheltuielile unui astfel de curs politic. Pe cei care sunt gata să iasă în stradă ca să-și susțină punctul de vedere (poate că un punct de vedere greșit, dar personal) nu fac decât să-i irite mesajele transmise "de sus"; ei consideră că se vor descurca singuri, și nu mai rău. Astfel de oameni sunt tot mai mulți; în plus, ei nu se tem că cererile lor vor fi politizate și nu se tem nici chiar de prejudiciul adus propriilor lor interese economice. Această pătură plină de pasiune a apărut pe neașteptate chiar în rândul celor care erau considerați baza socială de nezdruncinat a regimului lui Aleksandr Lukașenko – între muncitorii din întreprinderile de stat dependente economic de putere. Apărute nu se știe de unde, pretențiile exagerate ale proletarilor în ceea ce privește corectitudinea procesului electoral au învins deodată interesele materiale ale acestora.

Practica a demonstrat că recurgerea la forță se poate transforma într-o demonstrație a superiorității morale a celor oprimați. Cu atât mai mult cu cât dozarea acesteia în anumite limite rezonabile poate fi dificil de făcut - experiența belarusă demonstrează acest lucru. Iar cruzimea generează uneori nu frica ci, dimpotrivă, escaladarea confruntării și atragerea indecișilor spre protestatari. Dacă nu ar fi fost imaginile cu bătăile din primele zile ale protestelor din Republica Belarus, puțin probabil ca "neîmpăcații" locali să fi reușit să organizeze mitingul din centrul Minskului la care au participat mai mult de o sută de mii de persoane.

Însă autoritățile au ca alternativă un model standard de comportament: dacă nu concesiile, măcar o demonstrație de înțelegere binevoitoare. Ceea ce înainte era considerată o slăbiciune devine un avantaj. Imediat ce autoritățile de la Minsk au oprit (mai degrabă temporar) desfășurarea spiralei violenței, protestele au început să rămână fără combustibil.

Înțelegerea acestui lucru se remarcă și în acțiunile autorităților din Rusia. După câteva zile de la împrăștierea prin forță a taberei de corturi de pe muntele Kuștau, președintele Bașkiriei a recunoscut, de fapt, caracterul eronat al acestor acțiuni și victoria tactică a protestatarilor. Situația de la Habarovsk, unde, fără ca organele de ordine să opună rezistență, se desfășoară cu regularitate acțiuni neautorizate, a intrat deja în obișnuit. Probabil că cu cât vor fi mai multe exemple de un astfel de comportament adecvat, cu atât mai bine va fi pentru stabilitatea politică din țară?", scrie Nezavisimaia Gazeta.

Traducerea RADOR