După tancuri germane, Ungaria alege un alt blindat ultramodern. Lecția Budapestei
- Tudor Borcea
- 21 august 2020, 19:09
Este vorba de vehiculul blindat de luptă pentru infanterie produs de grupul german Rheinmetall, în cadrul ambițiosului program de modernizare al armatei țării noastre vecine.
De ceva timp, Ungaria lucrează din greu pentru modernizarea forțelor armate, ca parte a planului „Zrinyi 2026”.
Astfel, după o comandă pentru 36 de elicoptere (inclusiv 20 H145M și 16 H225M Caracal), Budapesta a anunțat, la 13 august, intenția sa de a achiziționa sisteme antiaeriene NASAMS (National/ Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) pentru aproximativ 840 de milioane de euro de la cu Statele Unite, prin procedura cunoscută sub numele Foreign Military Sales (FMS).
NASAMS este rezultatul cooperării dintre norvegienii de la Kongsberg și americanii de la Raytheon, care furnizează rachete SL-120 AMRAAM ER, precum și radarul 3D AN / MPQ-64 Sentinel.
Dar, mai ales, către industria germană se orientează Ungaria pentru modernizarea forțelor sale terestre.
În iulie, ungurii au intrat în posesia primele lor tancuri Leopard 2A4 îmbunătățite de Krauss Maffei Wegmann (KMW).
Și vor aștepta până la livrarea, începând cu 2023, a celor 44 de tancuri noi Leopard 2A7 + comandate în decembrie 2018.
În plus, trebuie să li se livreze și obuziere autopropulsate 24 PzH 2000.
Tot în același domeniu, Budapesta a ales vehiculul de luptă blindat Lynx, dezvoltat de Rheinmetall, pentru unitățile sale de infanterie mecanizate. Anunțul a fost făcut de Ministerul Ungariei pentru Inovație și Tehnologie, și nu de Ministerul Apărării.
Și dintr-un motiv întemeiat: Rheinmetall va produce Lynx în Ungaria, via o co-asociere.
„Suntem foarte mândri că putem aduce o contribuție importantă la extinderea continuă a capacităților tehnologice de apărare ale Ungariei, în cooperare cu industria locală. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu prietenii și partenerii noștri maghiari și vom face tot ce ne stă la dispoziție pentru a asigura succesul pe termen lung al acestei a comentat Armin Papperger, CEO al grupului german.
Suma acestui contract este de aproximativ 2 miliarde de euro. În plus față de aspectul industrial, ar trebui să permită forțelor terestre ungare să-și înlocuiască vehiculele BTR-80 moștenite din perioada sovietică.
„Ca parte a angajamentului său față de NATO, Ungaria își modernizează forțele terestre. După tancuri și artilerie, este acum rândul vehiculelor de luptă pentru infanterie, care constituie coloana vertebrală a capacităților lor. Ca cel mai avansat sistem de acest gen, Lynx, a demonstrat capacitatea sa de a juca un rol central în gama de capacități pe care trebuie să le aibă militarii în deceniile următoare. În conformitate cu promisiunile anterioare ale guvernului ungar de a consolida forțele armate ale țării, acest efort de cooperare va merge mai mult decât această modernizare”, a declarat László Palkovics, ministrul ungar al Inovației și Tehnologiei.
Lynx a fost prezentat pentru prima dată în 2016, în cadrul salonul EuroSatory.
Disponibil în două versiuni, acest vehicul blindat, montat pe șenile, este echipat cu un tun de 30mm sau 35 mm pe o turelă Lance 2.0, precum și de o mitralieră de 7,62 mm.
Poate fi înarmat cu rachete Spike. În configurația de luptă, masa sa poate atinge 44 de tone (pentru KF-41) sau 38 de tone (pentru KF31, capabil să transporte 9 soldați).
Ungaria este prima țară NATO și UE care a ales acest vehicul.
„Dezvoltarea Lynx pe piață este un succes major pentru noi. Și faptul că am reușit să convingem Ungaria - un partener important al UE și NATO - să aleagă acest vehicul inovator face acest succes cu atât mai mare ”, a subliniat Armin Papperger.
Foto: Opex 360