Tsunami internațional. Spionii sud-coreeni o confirmă: Kim Jong-un a cedat!

Tsunami internațional. Spionii sud-coreeni o confirmă: Kim Jong-un a cedat!

Liderul nord-coreean Kim Jong-un şi-a delegat o parte din autoritate colaboratorilor săi apropiaţi, în principal surorii sale mai mici, Yo-jong, conform unei evaluări a serviciului sud-coreean de spionaj, NIS, transmisă joi deputaţilor de la Seul, informează Yonhap.

„În prezent, Kim Yo-jong (...) conduce afacerile generale ale statului pe bază de delegare”, a indicat NIS într-un briefing cu uşile închise.

„Kim Jong-un îşi păstrează încă autoritatea absolută, dar o parte din ea a fost predată puţin câte puţin. Yo-jong este liderul numărul 2 de-facto, dar (Kim Jong-un) nu şi-a ales un succesor”, a afirmat serviciul sud-coreean.

Potrivit NIS, Kim Yo-jong şi-a asumat cea mai mare parte a autorităţii de la fratele său, dar nu este singura cu care acesta împarte puterea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pak Pong-ju, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri de stat, şi noul prim-ministru Kim Tok-hun au preluat controlul asupra sectorului economic.

Sora liderului nord-coreean este responsabilă cu politica faţă de Coreea de Sud şi faţă de SUA, precum şi cu alte probleme generale.

În ce priveşte armata, Choe Pu-il, directorul pentru afaceri militare al partidului, şi Ri Pyong-chol, vicepreşedinte al Comisiei militare centrale, şi-au asumat autoritatea parţială, mai afirmă NIS.

Scopul acestor delegări de atribuţii este să-l 'elibereze (pe Kim) de stresul guvernării şi să evite culpabilizarea lui în cazul unui eşec al politicii' regimului, a explicat aceeaşi sursă.

În briefingul de joi, NIS a mai remarcat că liderul nord-coreean şi-a sporit activităţile publice începând din iulie. Înaintea celei de-a 75-a aniversări a creării Partidului Muncitorilor (la 10 octombrie), în lipsa unor realizări tangibile, el îşi creşte activităţile publice începând din iulie şi se axează mai mult pe prezidarea de şedinţe de partid decât pe vizite de lucru, mai arată serviciul sud-coreean.

Cine este Kim Yo-jong?

Despre Kim Yo-jong a început să se vorbească în luna aprilie, după ce Kim Jong-un a fost la un pas să își piardă viața. La momentul respectiv, mass-media internaționale susțineau că ea va fi cea care ar fi putut prelua puterea în cazul în care liderul Coreei de Nord și-ar fi pierdut viața.

Kim Yo-jong este sora mai mică a liderului nord-coreean Kim Jong-un, dar și directorul său de propagandă. Yo-jong nu a dobândit doar titluri prestigioase în cadrul partidului Muncitorilor. Se zvoneşte că este creierul din spatele imaginii publice, în ţară şi în străinatate.

Kim are 31 de ani, s-a născut în septembrie 1987 şi se spune că a avut o relație foarte strânsă cu fratele Kim Jong-un de la o vârstă fragedă. Ambii au studiat împreună în Elveția între 1996 și 2000.

Se crede că a continuat studiile la Universitatea Militară Kim Il-sung (Kim Il-sung Military University) și apoi la Informatică.

Kim este căsătorită cu Choe Song, fiul oficialului militar din Coreea de Nord și politician, Choe Ryong-hae, și ar avea cel puțin un copil născut în mai 2015. Dar în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă s-a scris că era însărcinată cu cel de-al doilea copil.