Erdogan turbează, Trump se ține de cuvânt și instaurează treptat pacea între lumea arabă și Israel
- Adrian Pătrușcă
- 14 august 2020, 23:08
Turcia și Emiratele Arabe Unite au ajuns la iatagane după ce EAU și-a normalizat relațiile diplomatice cu Israelul.
Emiratele Arabe Unite și Israelul au anunțat joi că își vor normaliza relațiile în schimbul promisiunii făcute de statul evreu că pune capăt planurilor de anexare a Cisiordaniei.
Premierul israelian, Benyamin Netanyahu, a declarat ulterior, că planul privind Cisiordania este doar suspendat, nu abandonat definitiv.
În ultimele luni, Netanyahu și-a exprimat intenția de a îngloba coloniile evreiești și valea Iordanului în cadrul Israelului, pe 1 iulie, însă guvernul său nu a pus în aplicare acest proiect.
EAU și Israelul s-au apropiat în ultimii ani, grație eforturilor diplomatice făcute de Donald Trump, la fel cum și relațiile dintre Arabia Saudită și Israel s-au îmbunătățit considerabil.
Totuși, Abu Dhabi se opune oricăror măsuri de anexare ale Israelului.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat că ar putea rupe relațiile cu EAU, ca urmare a normalizării relațiilor acestora cu Israelul.
„Putem fie să suspendăm relațiile noastre diplomatice, fie să îl rechemăm pe ambasadorul nostru, pentru că noi suntem de partea poporului palestinian. Nu am lăsat Palestina să fie înfrântă”, a asigurat Erdogan, citat de Daily Sabah.
În acest moment, Turcia are relații diplomatice depline cu Israelul.
Tot vineri, Emiratele Arabe Unite, împreună cu Bahreinul,. Au condamnat atacurile Turciei împotriva grupărilor kurde din Irak, care se desfășoară, de altminteri, cu regularitate.
„Cei doi miniștri (de Externe – n.r) au afirmat poziția țărilor lor în sprijinul securității și suveranității Irakului, condamnând atacurile Turciei și subliniind necesitatea încetării oricăror operațiuni militare turce pe teritoriile irakiene”, arată un comunicat de presă difuzat de Ministerul de Externe al Irakului.
EAU a condamnat și acțiunile militare ale Turciei din Irak, desfășurate în iunie.
Turcia și Emiratele Arabe Unite au avut ciocniri verbale și înainte. EAU sunt aliate cu Arabia Saudită, în timp ce Turcia este apropiată de Qatar, rivala saudiților.
Arabia Saudită și Emiratele se află în conflict diplomatic cu Qatarul din 2017.
Un alt măr al discordiei îl reprezintă Libia: Turcia sprijină guvernul de la Tripoli, recunoscut de ONU, de orientare jihadistă, în timp ce EAU sprijină Armata Națională Libiană din estul țării, cu orientare laică și antijihadistă.
În mai, EAU s-a alăturat Egiptului, Franței, Greciei și Ciprului în condamnarea explorărilor energetice ale Turciei în estul Mediteranei, pe platforma continentală aparținând Greciei și Ciprului.
Turcia a numit cele cinci țări „Alianța Răului”.
Iranul, un înverșunat dușman al Israelului, a criticat și el decizia Emiratelor de a-și normaliza relațiile cu statul evreu.
Potrivit informațiilor care circulă în mediile diplomatice, Omanul va fi următorul stat arab care este pe punctul de a-și normaliza relațiile cu Israelul.
Toată această construcție diplomatică desfășurată cu discreție și minuțiozitate, de normalizare treptată a relațiilor dintre Israel și lumea arabă se datorează exclusiv eforturilor administrației Trump.
Primul turneu extern din mandatul său a fost unul în care a vizitat Arabia Saudită și Israelul și a promis că acest plan de pace va prinde contur.
De asemenea, Trump a promis atunci că va recunoaște Ierusalimul drept capitală indivizibilă a Israelului.
Cine spune că Donald Trump nu se pricepe la diplomație, descriindu-l ca pe un retardat, așa cum o fac detractorii săi, mai au de înghițit o gălușcă.