Meteo. Gata cu canicula, vine altă belea! Cod galben de la ora 18.00!

Meteo. Gata cu canicula, vine altă belea! Cod galben de la ora 18.00!

Vineri, 14 august, este ultima în care vremea se menține frumoasă, iar din acest weekend precipitațiile se vor abate din nou peste țară.

Așadar, pentru partea de vest a țării, Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică.

ANM a anunțat că, de vineri, de la ora 18.00, până sâmbătă, la ora 10.00, partea de vest a țării va intra sub cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

„În intervalul menționat, în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei, precum și în nord-vestul Olteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Interval de valabilitate: 15 august, ora 10:00 – 16 august, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 20...25 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp”, mai transmite ANM.

Totuși, pe arii restrânse, în zona Olteniei, canciula își va face simțită prezența. Indicele temperatură-umezeală (ITU) ar putea depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Pe de altă parte, cerul va fi unul variabil și va prezenta unele înnorări. Doar la munte sunt șanse de averse slabe de ploaie cu tunete și fulgere. Vântul va sufla slab în întreaga țară, putând avea intensificări temporare de până la moderat în Dobrogea și partea de nord a Carpaților Orientali, potrivit prognozei Administrației Naționale de Meteorologie.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 și 34 de grade Celsius, iar cele minime se vor situa între 11 și 21 de grade Celsius, mai scăzute în estul Transilvaniei spre 7 grade Celsius. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra în Banat, Muntenia și Oltenia, cu maxime în intervalul 31-36 de grade. În aceste regiuni, canicula va face ca indicele temperatură-umezeală să treacă de 80 de unități, lucru ce va accentua senzația de disconfort pentru cei mai sensibili la căldură, potrivit huff.ro.