Tăriceanu susține că prelungirea stării de alertă nu se justifică. Ce argumente aduce
- Marinela Sârbu
- 11 august 2020, 22:30
Călin Popescu-Tăriceanu, fost prim ministru şi candidatul ALDE la Primăria Capitalei, a declarat marți seară într-o intervenție la România TV că prelungirea stării de alertă nu se justifică, criticând planul guvernului pentru combaterea efectelor crizei coronavirusului asupra economiei.
Călin Popescu Tăriceanu critică dur lipsa de coerenţă a Guvernului Orban. "Așa cum am văzut ultimele declarații triumfaliste, guvernul vrea să arate că a oprit răspândirea epidemiei, iar acum mai are o singură măsură, prelungirea stării de alertă, ca să o poata ridica în preajma alegerilor sau prelungirea, pentru a putea lua măsuri coercitive, cum ar fi carantinarea unor localități unde le-ar fi frică să fie înfrânți”, a spus acesta la România TV.
”Eu m-am asteptat ca guvernul sa ne spuna ce bine a gestionat criza. De cate luni au promis masti pentru populatie? Foarte multi dintre cei cu care am discutat mi-au ridicat aceasta problema. Probabil cu cateva zile inainte de alegeri le vor distribui, ca lumea sa zica ca uite ce au facut ei. Toata criza a fost politizata, inclusiv partea medicala. Azi am stat de vorba si cu bancheri, care mi-au spus cat de greu merge programul IMM Invest. Romania ocupa ultimul loc ca suma din PIB cheltuita pentru stoparea epidemiei, doar 3%.
Sunt cateva industrii care sunt la pamant. Transporturile, HoReCa, unde vor exista pierderi uriase si nu toti vor rezista, multi vor inchide si vor arunca oamenii in somaj, pe langa cei deja peste un milion de someri. Am spus, atentie, criza economica inca nu si-a atins apogeul, ea va continua si anul viitor.
Guvernul nu este in stare sa gandeasca un pachet articulat de stimulente. Am spus mereu, nu evitati majorarea cu 40% a pensiilor, pentru ca ar fi o gura de oxigen pentru firmele din Romania, care ar putea sa produca si sa aiba piata de desfacere.
Promisiunile lui Cîțu, că va fi la anul o explozie a creșterii economice, sunt absolut penibile.
Prelungirea stării de alertă pe intreg teritoriul tarii nu se justifica. Ea poate fi instituita la nivel local, in functie de situatia de pe teren. S-a vazut cat de bine reactioneaza autoritatile locale, pentru ca ei stiu cel mai bine situatia din teren. Dar primul ministru foloseste aceasta stare de alerta ca subiect de propaganda.
Orice reglementare care sa justifice taierea pensiilor va fi atacata la CCR, sa nu ne mire. Eu credeam ca de-aia se imprumuta guvernul, ca sa poata sustine cresterea pensiilor cu 40%, dar vad ca tot zic ca nu au bani.
Trebuie stimulata economia prin diferite formule, ori marim pensiile, ori luam alte masuri pentru stimularea consumului, pe langa masurile pentru firme. Nici nu ma mir ca sunt in pana de idei si solutii, cu un ministru de Finante cum e Citu.", a spus candidatul ALDE la Primăria Capitalei, Călin Popescu-Tăriceanu.
Tăriceanu: Dacă statul a cheltuit doar 5 miliarde de lei cu pandemia, unde s-au dus restul până la cele peste 100 de miliarde de lei împrumutate de ministrul Cîţu?
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu întreabă ce s-a întâmplat cu cele peste 100 de miliarde împrumutate de ministrul de Finanţe Florin Cîţu, în contextul în care potrivit raportului de marţi al Curţii de Conturi a arătat că, până la 30 iunie 2020, cheltuielile realizate de la bugetul de stat, bugetele locale şi cel al asigurărilor de şomaj pentru combaterea pandemiei, de se ridică la suma de 5 miliarde lei.
„Dacă statul a cheltuit doar 5 miliarde de lei cu pandemia, unde s-au dus restul până la cele peste 100 de miliarde de lei împrumutate de dl Cîţu? Înţeleg că aproape 60 de miliarde de lei i-aţi folosit pentru a acoperi deficitul bugetar. Dar mai rămân aproape 40 de miliarde de lei de care nu ştie nimeni în ce buzunare au ajuns! Pensiile nu le măriţi, în economie nu i-aţi băgat. Atunci ce aţi făcut cu ei? I-aţi pus deoparte pentru campania electorală?", a scris Călin Popescu Tăriceanu marţi pe Facebook.