Halal generozitate! Pentru pagube de 15 miliarde de dolari, Libanului i s-au promis 300 de milioane
- Ovidiu Drugă
- 11 august 2020, 06:09
Toate marile discursuri despre solidaritate, drepturile omului și generozitate ale liderilor mondiali sunt, pur și simplu gargară. O dovedește cazul Libanului. Această țară care a suferit pierderi de 15 miliarde de dolari ]n urma exploziei devastatoare de la Beirut va primi, grație "generozității" internaționale, un mizilic de 300 de milioane. Videoconferința liderilor mondiali a adunat fonduri numai pentru ajutoarele umanitare de urgență. Iată ce scrie publicația bulgară SEga.
" O videoconferință internațională a donatorilor a strâns promisiuni de aproape 300 de milioane de dolari (298 de milioane de dolari) pentru a se asigura asistență de urgență Libanului, care a fost lovit de explozia devastatoare din Beirut, săptămâna trecută. Anunțul a venit duminică seară de la cancelaria președintelui francez, Emmanuel Macron, care a fost inițiator al conferinței, împreună cu ONU.
Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru nevoile umanitare urgente ale țării, dar nu vor putea acoperi daunele provocate de explozie. Potrivit guvernatorului Beirutului, Marwan Aboud, daunele s-ar putea ridica la 15 miliarde de dolari.
"Daunele cauzate de explozie ar putea fi mai mari decât cele anunțate. Pot ajunge la 15 miliarde de dolari", a spus el pentru televiziunea Al-Hadath. Potrivit afirmațiilor sale, jumătate din Beirut a fost parțial sau complet distrus”.
Potrivit guvernului francez, la videoconferință au participat liderii din 36 de țări și organizații care și-au exprimat dorința de a ajuta Libanul în acest moment dificil. Printre aceștia au fost 15 șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele american Donald Trump. Majoritatea au cerut reforme politice în Liban, precum și o investigație internațională cu privire la cauzele acestei explozii. Președintele libanez, Michel Aoun, s-a opus unei anchete din străinătate. Donatorii se tem că ajutoarele ar putea fi sustrase de elita coruptă libaneză, să nu ajungă la populația care are nevoie de acestea. 45% din populație trăiește în sărăcie. Protestele violente din Beirut din ultimele zile au arătat că acolo corupția la nivel înalt a depășit pragul toleranței publice.
Iată cât a promis fiecare țară în parte:
Qatar - 50 de milioane de dolari
Kuweit - 40 de milioane de dolari
Uniunea Europeană - 30 milioane de euro suplimentar celor 33 de milioane de euro deja promiși.
Marea Britanie - un bonus de 20 de milioane de lire sterline, la cele 5 milioane de lire sterline promise săptămâna trecută
Franța - 30 de milioane de euro
Danemarca - 20 de milioane de euro
SUA - 15 milioane dolari
Germania - 10 milioane de euro la deja promisa sumă de 1,5 milioane de euro
Norvegia - 6,5 milioane de euro
Elveția - 4,38 milioane de dolari
Spania - făină, consumabile medicale și corturi", scrie Sega.