Ministrul de Externe bulgar își aranjează un post la UE?

Ministrul de Externe bulgar își aranjează un post la UE?

Cum guvernul de la Sofia nu pare să mai aibă viață lungă, ministrul de Externe Ekaterina Zaharieva face mari eforturi să-și găsească o funcție înaltă la UE. că doar metehnele din Balcani nu lipsesc nici la Bruxelles. Iată ce scrie duma.bg!

"Ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, vrea să renunțe la politica bulgară și în ultima perioadă își aranjează numirea într-o funcție înaltă din cadrul UE - secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE). Informații în acest sens, dintr-o sursă din Parlamentul European, au apărut în mass-media, iar Societatea Diplomatică Bulgară a anunțat într-o declarație că "potrivit informațiilor Comisiei Europene, un membru de rang înalt al cabinetului Borisov III își pregătește terenul pentru o funcție de conducere în Serviciul European de Acțiune Externă".

O tentativă de respingere a acestei intenții a apărut pe internet, dar Zaharieva nu a reacționat. Este posibil să meargă pe urmele Meglenei Kuneva, care a fost ministru, apoi a devenit comisar european și apoi ambasador al UE la Consiliul Europei la Strasbourg.

Conform informațiilor Comisiei Europene, un membru de rang înalt al cabinetului Borisov III își pregătește terenul pentru numirea într-o funcție înaltă în Serviciul European de Acțiune Externă, susține Consiliul de administrație al Societății diplomatice bulgare. În mass-media au apărut informații că, potrivit unor surse ale Parlamentului European, este vorba de ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, care urmărește funcția de secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă. Cele cinci departamente principale din cadrul serviciului răspund de cele cinci regiuni globale - Asia-Pacific, Africa, Europa și Asia Centrală, Orientul Mijlociu și America. Acesta tratează probleme precum drepturile omului, sprijin pentru democrație, migrație, dezvoltare, răspuns la crize și afaceri administrative și financiare, politica comună de securitate și apărare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit presei, în ultimele luni, Zaharieva a făcut lobby activ pentru acest post, din care Helga Schmid s-ar retrage. Zaharieva se bazează pe experiența sa în depășirea crizei refugiaților și privind extinderea UE în Balcani. Anvergura sa politică a început ca ministru adjunct al dezvoltării regionale în primul guvern Borisov și ca secretar general al cabinetului președintelui Rosen Plevneliev, apoi și ca șef de cabinet al acestuia. Zaharieva a fost și ministru al justiției. Este posibil să urmeze pașii lui Meglena Kuneva, care a fost ministru, apoi a devenit comisar european și din iulie 2018 este ambasador al UE la Consiliul Europei la Strasbourg", scrie duma.bg.