Cu schelete la bord, nave-fantomă nord-coreene eșuează pe coastele Japoniei

Cu schelete la bord, nave-fantomă nord-coreene eșuează pe coastele Japoniei

Investigațiile au documentat o flotă ilegală de pescuit chineză alcătuită din 800 de nave active în apele teritoriale ale Coreei de Nord.

În ultimii cinci ani, peste 500 de nave-fantomă nord-coreene și-au încheiat călătoria pe coastele Japoniei.

Majoritatea au fost ambarcațiuni de pescuit. Alte ambarcațiuni au fost folosite de oameni care fugeau din Coreea de Nord, traversând Marea Japoniei.

În 2019, nu mai puțin de 150 de nave au eșuat pe coastele japoneze.

Autoritățile au încercat să înțeleagă originile fenomenului. Multe ambarcațiuni au ajuns pe coastă cu schelete la bord: rămășițele pasagerilor, care au murit de foame și sete, în timp ce barca lor a plutit luni de zile în derivă.

Dincolo de fuga nord-coreenilor și de pescuit, există o altă explicație a creșterii numărului acestor nave-fantomă.

O anchetă făcută de NBC News a adus la lumina zilei existența a 800 de nave chineze care practică ilegal pescuitul în apele nord-coreene. O zonă de altfel protejată de ONU care interzice această activitate.

Amploarea acestui pescuit ilegal a avut ca rezultat diminuarea cu 70% a populației locale de calamar, forțându-i pe pescarii locali să se aventureze, deseori cu prețul vieții, în alte zone pentru a-și câștiga traiul.

Astfel, aceștia se îndepărtează periculos de mult de coaste, ajungând deseori să moară de foame, în timp ce ambarcațiunile lor plutesc în derivă către țărmurile Japoniei.

Totuși, China susține că „pedepsește sistematic” pescuitul ilegal, a declarat recent ministerul de Externe.

O anchetă a ONG-ului Global Fishing W (GFW) denunță faptul că pescuitul chinez ilegal îi forțează pe pescarii nord-coreeni să se îndepărteze periculos de coaste.

Cu sediul la Washington și co-fondată de Google, GFW se bazează pe datele din satelit pentru a susține că, în 2018, 700 de nave chineze au pescuit în apele din Coreea de Nord. Adică o treime din flota de pescuit din largul coastei țării.

Aceste bărci ar recupera cantități imense de calmar, forțând aproximativ 3.000 de bărci nord-coreene să se aventureze în apele rusești. În caz de avarie sau lipsă de combustibil, ele sunt apoi împinse înapoi de curent în Japonia.

Aceste activități chineze contravin dispozițiilor ONU care, ca răspuns la testele nucleare din Coreea de Nord, a interzis din 2017 oricărei puteri străine să pescuiască în apele din Coreea de Nord.

Astfel, țara nu poate vinde dreptul de pescuit pe teritoriul său. China a votat pentru aceste sancțiuni.