Studiul care schimbă tot ce știam despre slăbit. Este suficient doar să asculți

Studiul care schimbă tot ce știam despre slăbit. Este suficient doar să asculți

Ascultarea muzicii lente și constante în timp ce mâncăm încetinește aportul de alimente, sugerează un nou studiu, întrucât redarea muzicii cu un ton mai jos influențează cantitatea de mâncare ingerată, deoarece oamenii au tendința de a mânca în mod inconștient în ritmul muzicii. 

Atunci când muzica redată este lentă și legato, acest lucru amplifică efectul și reduce și mai mult consumul alimentar, scrie Daily Mail.

Oamenii de știință spun că rezultatele ar putea fi utilizate de școli sau restaurante ca o modalitate de a controla cantitatea de mâncare pe care o consumă oamenii.

Cercetătorii alimentari de la Universitatea Aarhus din Danemarca au recrutat peste 200 de voluntari pentru cercetare și i-au înregistrat în secret consumând ciocolată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au cronometrat cât timp le-a luat participanților să mănânce cinci bucăți de ciocolată și au observat că atunci când mâncăm în liniște, timpul mediu necesar este de 24 de secunde.

Când au ascultat muzică cu un ritm mai rapid, respectiv 180 de bătăi pe minut, oamenii au avut nevoie de zece secunde mai mult pentru a mânca toată gustarea.

Cu toate acestea, când s-a cântat muzică lentă, la doar 45 bpm, viteza de mâncare a scăzut din nou, de data aceasta a mai durat încă patru secunde pentru a devora toată ciocolata.

Tempo-ul muzicii a fost mult timp legat de niveluri de emoție - un ritm mai rapid crește ritmul cardiac, în timp ce un ritm mai lent induce relaxare.

În afară de viteza diferită a aceleiași muzici, au existat și versiuni în „legato”, unde notele se amestecă între ele, și „staccato”, atunci când notele sunt redate separat.

În versiunile legato s-a observat că ascultătorii își iau mai mult timp mestecând ciocolata decât cei care ascultau versiunile staccato.

Cercetătorii au relatat: „Rezultatele acestor experimente confirmă faptul că muzica ar putea fi folosită ca un indiciu contextual pentru a modula viteza de consum, contribuind la comportamente alimentare mai sănătoase, cum ar fi consumul mai lent și consumul mai puțin de alimente.”

Ei au adăugat: „O durată mai lungă de mestecare a mâncării s-ar putea datora unui efect de antrenare în cazul în care subiecții (conștient sau nu) își aliniează propriul ritm de mestecare la ritmul muzicii, astfel rezultând o mestecare mai lentă când ascultă muzică mai lentă și invers. Având în vedere convingerea actuală că o mâncare mai lentă și o durată mai lungă a mesei duce la consumul mai mic de alimente, consumul de aceeași cantitate de alimente într-un interval de timp mai lung prezintă beneficii evidente pentru sănătate.”