Italienii contestă carantina pentru români și bulgari: „Avem nevoie de 100.000 de sezonieri”
- Alexandru Toader
- 25 iulie 2020, 11:38
Cultivatorii din Italia s-au arătat îngrijorați de faptul că românii și bulgarii sunt obligați să stea 14 zile în carantină odată ajunși în Peninsulă.
Decizia luată de Guvernul de la Roma i-a deranjat pe fermierii italieni, care au mereu nevoie de mână de lucru mai ales din partea românilor și bulgarilor. În această vară, cultivatorii din Peninsulă așteaptă 100.000 de lucrători sezonieri.
Vineri, Ministrul sănătății, Roberto Speranza, a semnat o ordonanță prin care se impune carantina pentru cetățenii care au stat în România și Bulgaria în ultimele 14 zile.
Potrivit gazetaromaneasca.com, perioada de recoltare începe în curând, iar această decizie poate avea repercusiuni importante, spun agricultorii italieni.
„Vor lipsi 100.000 de lucrători sezonieri din țările estice”, este alarma lansată de asociația cultivatorilor italieni, Coldiretti, la câteva ore după semnarea noii ordonanțe.
„De obicei, aceiași oameni vin în fiecare an pentru muncă sezonieră și apoi se întorc în țara lor. Între aceștia și companile italiene s-a creat o relație de încreder.
Mulți dintre acești lucrători sunt deja în Italia, dar apare îngrijorarea că restricția de carantină va limita sosirile pentru recolta care începe în mod tradițional în Italia în august”, subliniază Coldiretti într-o notă.
Românii reprezintă un atuu pentru agricultura italiană. În perioada de blocare, mai mulți antreprenori din sectorul vinicol au adus forță de muncă din România cu zboruri speciale.
Iată documentul oficial semnat de Roberto Speranza, în care se spune:
Art. 1 (Intrarea pe teritoriul național din Bulgaria și România)
1. Pentru a contracara și limita răspândirea COVID-19, persoanelor care intenționează să intre pe teritoriul național și care au rămas sau au tranzitat în Bulgaria sau România în ultimele paisprezece zile, li se aplică supraveghere sanitară și de izolare fiduciară (autoizolare – n.r.), în modul prevăzut la articolele 4 și 5 din decretul președintelui Consiliului de Miniștri din 11 iunie 2020, astfel cum a fost extins prin decretul președintelui Consiliului de Miniștri din 14 iulie 2020.
2. În orice caz, obligațiile și limitările menționate la articolele 1 alineatele (2) și (3) din ordonanța ministrului sănătății din 30 iunie 2020 rămân valabile, astfel cum a fost extins prin decretul președintelui Consiliului de Miniștri din 14 iulie 2020 și menționate în ordonanța ministrului sănătății 161 iulie 2020.
3. Obligația de supraveghere sanitară și de izolare fiduciară menționată la alineatul (1) nu se aplică echipajelor mijloacelor de transport și personalului călător din mijloacele de transport.
Art. 2 (Eficacitate)
I. Această ordonanță produce efecte de la data adoptării sale și până la 31 iulie 2020.