Răfuieli politice, decontate de elevii din Capitală. Părinții se fac scut în fața directorului de la „Marin Preda”
- Simona Ionescu
- 24 iulie 2020, 15:12
Calvarul unui părinte în Capitală începe o dată cu mersul copilului la școală, susțin mai mulți părinți. EVZ.ro a intrat pe firul unei situații uluitoare, de la Liceul Teoretic Marin Preda, care arată cum s-au infiltrat puternic interesele politice în educația copiilor.
Liceul „Marin Preda”, până acum doi ani, era clasat drept mediu ca nivel de învățătură și, de asemenea, condițiile și suportul oferit elevilor lăsa mult de dorit. Părinții care își doreau o educație bună pentru copiii lor nu-i încurajau să bifeze „Preda” la repartizarea de după învățământul gimnazial.
La nivel național, în urma rezultatelor obținute de elevi, Liceul Marin Preda se afla pe locul 105 în anul 2018 și tot atunci se înregistrau peste 5.000 de absențe anual.
Atunci a fost adus profesorul Marian Udroiu, în funcția de director.
„Liceul era în paragină, nerenovat, condițiile în care se desfășurau orele lăsau mult de dorit, acest lucru influențând rezultatele la învățătură”, spune Otilia Guli, președinte Consiliu Reprezentativ al Părinților din Liceul Teoretic Marin Preda. În mâini strânge un memoriu, pe care îl plimbă de ceva timp pe la Minister, pe la Inspectoratul Școlar...
Iată ce s-a întâmplat:
„Anul trecut urcam în topul școlilor din București cu 30 de locuri, trecând de pe modestul loc 105, pe locul 75, iar anul acesta am urcat încă 10 locuri, situându-ne pe locul 65. Liceul, de pe locul 372 a urcat pe locul 303 la nivel național și pe locul 42 – la nivel de capitală.”, se arată în memoriul semnat de peste 300 de familii ale copiilor care frecventează acest liceu, cât și de profesorii care activează acolo.
Directorul Udroiu a fost detașat de la un alt liceu bucureștean, de pe funcția de profesor, pe cea de director la Preda. În cei doi ani de când ocupă acest post, profesorii și părinții susțin că „a revoluționat liceul”. A început cu renovarea, ca în final să modernizeze tot liceul – astfel că în prezent copiii au o școală ca-n țările evoluate, și a continuat prin implementarea unor programe educaționale de nivel european.
Și când totul părea că acest liceu devine o bază solidă pentru viitorul copiilor, a intervenit politica.
Comitetului Reprezentativ al Părinților, alături de noul director, au cerut primarului Sectorului 6, Gabriel Mutu, să ofere generației tinere mai multe condiții. Astfel s-au creat două elemente care au creat turbulențe în lumea politică-administrativă: s-a construit o grădiniță în incinta Liceului, „Marin Preda” la solicitarea cetățenilor din acest sector și s-a implementat programul „Școală după școală” - un afterschool gratuit, care include masă caldă și asistența unui profesor la lecții. În plus, pentru prima oară în ultimii ani, elevii participă la olimpiade și sunt incluși în proiecte unice de studiu al educației financiare și juridice.
Deși directorul Udroiu este apolitic și le-a promis părinților că nu-și va schimba viziunea în acest sens, acesta a fost ofertat de mai multe ori pentru a intra în PNL. În urma refuzurilor sale, Udroiu a devenit o țintă vie. „Ni s-a comunicat de la Inspectorat că trebuie să vină altcineva să conducă liceul, ca și cum ar fi o rotație naturală de a îmbogăți unele CV-uri”, ne spune reprezentantul părinților, Otilia Guli.
Jurnaliștii EVZ au făcut nenumărate demersuri pentru a-l contacta pe Inspectorul Școlar General Ionel Pușcaș, cel care ar instrumenta cap-coadă acest caz. Din păcate, contactarea sa nu a fost posibilă.