Macron cere sancţiuni pentru cei care încalcă spaţiul maritim în estul Mediteranei

Macron cere sancţiuni pentru cei care încalcă spaţiul maritim în estul Mediteranei

Ar fi o greşeală gravă pentru Uniunea Europeană să lase securitatea în Estul Mediteranei pe mâna altor "jucători", în special a Turciei, a declarat preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, informează Rador, care citează Kathimerini.

În declaraţiile făcute la Paris, alături de preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, Macron a subliniat că trebuie impuse sancţiuni celor care violează spaţiul maritim în estul Mediteranei. "Doresc încă o dată să reafirm solidaritatea deplină faţă de Cipru, precum şi faţă de Grecia în contextul încălcării suveranităţii lor de către Turcia" a declarat preşedintele francez.

Macron a caracterizat această regiune din Marea Mediterană ca fiind de importanţă vitală, precizând că este vorba despre o luptă pentru putere, în special din partea Turciei şi Rusiei, pe care le-a acuzat că au din ce în ce mai multe pretenţii, în timp ce UE nu face suficient.

Europa trebuie să analizeze în profunzime problemele de securitate de la Mediterana, a spus preşedintele Franţei, anunţând organizarea la Paris a unui summit al ţărilor europene de la Mediterana (Med7) la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie. 

Ne puteți urmări și pe Google News

La sosirea la Palatul Elysee, preşedintele cipriot Nicos Anastasiades a declarat că "Cipru va fi mereu cea mai primitoare ţară pentru flota franceză şi nu numai". "Am fost mereu şi continuăm să fim o ţară cu o stabilitate şi securitate reală în regiune. Am ajutat în trecut la evacuarea armelor chimice din Siria, am oferit ajutor în multe crize în Orientul Mijlociu, precum cea din Liban, şi este posibil să fie nevoie să ne aducem din nou contribuţia în această direcţie", a declarat Anastasiades.

Preşedintele Republicii Cipru efectuează o vizită la Paris la invitaţia lui Emmanuel Macron, potrivit comunicatului emis în acest sens de Preşedinţia Republicii Cipru. Miercuri, în perspectiva întâlnirii cu Macron şi în contextul Navtex-ului turcesc cu privire la explorările din estul Mediteranei pe care le va efectua nava turcă Oruc Reis, Anastasiades a avut o discuţie telefonică cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Am avut o discuţie cu premierul K. Mitsotakis cu privire la noua acţiune ilegală a Turciei care încalcă drepturile suverane ale Ciprului şi Greciei", a scris Anastasiades pe Twitter. "Am discutat despre acţiuni comune, dar şi despre întâlnirea pe care o voi avea cu preşedintele Emmanuel Macron", a mai adăugat Anastasiades. 

Sursa: KATHIMERINI/ Traducere: Rador