România, arătată cu degetul în presa internațională. Subiectul este fierbinte
- Andrei Calin
- 21 iulie 2020, 18:09
Controversele din societate au devenit subiectul unui material realizat de o mare agenție.
Persoanele care neagă existența coronavirusului și a problemelor care decurg de aici au devenit subiect de material pentru agenția AFP. Este vorba despre românii care nu respectă regulile impuse de pandemie. Jurnaliștii au stat de vorbă cu medicul timișorean Virgil Musta, cel care duce o bătălie cu virusul, dar și cu persoanele sceptice.
„Nicio persoană nu mai respectă regulile”, afirmă doctorul în interviul acordat pentru sursa citată. Musta remarcă faptul că multe dintre persoanele care au fost testate pozitiv au plecat acasă folosind mijloacele de transport în comun.
În ultima săptămână, România a înregistrat aproape 5.000 de contaminări cu noul coronavirus - un vârf de 889 de cazuri, sâmbătă - şi 142 de morţi din cauza Covid-19. Bilanţul total a ajuns la un număr de 2.026 de morţi. Din cauza creșterii alarmante, 12 țări din Uniunea Europeană au impus românilor restricții de călătorie.
Această fostă ţară comunistă cu 19 milioane de locuitori a folosit, însă, cu un anumit succes, încă de la începutul pandemiei, mijloace puternice pentru a îndigui maladia, spitalizând în mod sistematic toate persoanele contaminate.
Însă, la începutul lui iulie, Curtea Constituţională (CC) a hotărât că această măsură este ilegală, demnă, potrivit critcilor ei, de o dictatură medicală”. CC a stabilit că menţinerea unui bolnav la spital împotriva voinţei sale „aduce atingere drepturilor fundamentale, mai spun cei de la AFP.
Pe patul de spital, la Timişoara, o tânără vizibil afectată de Covid-19 îşi plânge soţul, mort în urmă cu câteva zile. „Nu este normal ca un om în vârstă de 34 de ani fără vreun antecedent să moară din cauza coronavirusului”, a declarat femeia pentru sursa citată.
Cristian Focşan, un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, sportiv, a crezut că poate lupta împotriva noului coronavirus. El a povestit pe Facebook că a refuzat să rămână la spital, pentru „a nu ocupa un pat” care ar fi putut să fie ocupat de un bolnav grav. Însă starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid şi a sfârşit prin a fi conectat la un aparat de respiraţie artificială, este un alt caz prezentat de agenție.
În material se arată că la București, de câteva zile, se adună persoane, câteva sute, care protestează împotriva Guvernului, din cauza măsurilor de precauție impuse.
„Trebuie să am dreptul să aleg dacă vreau să fiu spitalizat sau nu”, a spus Costin Tănăsescu, un antreprenor în construcţii, în vârstă de 49 de ani, care pune la îndoială efectele virusului.
„Cifrele sunt umflate în profitul producătorilor de măşti de protecţie”, a declara, Ionuţ Moraru. Marcela, o pensionară ieșită la proteste, se teme de o „internare cu forţa doar pentru un strănut într-un loc public.”