Germania i-a scris Congresului: US Army, nu pleca de la noi!

Germania i-a scris Congresului: US Army, nu pleca de la noi!

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, și-a anunțat, luna trecută, intenția de a retrage 9500 de militari americani. Deloc pe placul politicienilor germani, indiferent din ce partide.

Miniștrii-președinți din patru landuri, Baden-Wurtemberg, Renania-Palatinat, Bavaria şi Hessa, le-au scris celor 13 membri ai Congresului American cerându-le să-l împiedice pe Donald Trump să reducă prezența militară americană din Germania.

Cu bazele lor, unitățile lor de luptă sau spitalele lor militare, trupele americane staționate în Germania sunt „coloana vertebrală a prezenței americane în Europa și a capacității de acțiune a NATO”, pledează cei patru lideri regionali în scrisoarea consultată de Stuttgarter Zeitung și Stuttgarter Nachrichten.

Proveniți din diferite familii politice (ecologiști, social-democrați și conservatori), reprezentanții acestor regiuni solicită parlamentarilor americani „să nu taie, ci să consolideze legătura de prietenie” dintre cele două țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cele patru landuri au în comun faptul că găzduiesc fiecare câte o bază militară a Statelor Unite.

Dar prezenţa trupelor americane ar putea să se reducă în viitor, Donald Trump anunţându-şi în iunie intenţia de a retrage 9.500 de militari din Germania, ceea ce ar face să scadă contingentul american la 25.000 de militari.

Președintele american acuză Germania că nu și-a îndeplinit obiectivele de cheltuieli pentru apărare ale NATO și că a tratat Statele Unite „prost” din punct de vedere comercial.

De la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Germania a fost țara europeană cu cei mai mulți soldați americani pe teritoriul său.

„Considerăm că Alianța Nord Atlantică are o valoare deosebită pentru fiecare dintre membrii ei. (...) Trupele americane din Germania ajută la protejarea nu numai a Germaniei și a părții europene a NATO, dar și a intereselor Statelor Unite ale Americii”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

„În Germania știm că trebuie să cheltuim mai mult pentru apărare. Am obținut creșteri considerabile în ultimii ani și vom continua pe această cale pentru a ne consolida capacitățile militare”, a mai spus Merkel, înainte de a estima  că Europa trebuie acum să „suporte o povară mai mare decât în ​​timpul Războiului Rece”.