Israelul și-a dat acordul pentru construirea gazoductului EastMed, devenind astfel eportator d eenrgie pentru Europa
Guvernul israelian a aprobat duminică un acord interguvernamental convenit cu mai multe state europene pentru construcţia unei conducte submarine care va aproviziona Europa cu gaze naturale provenite de la zăcăminte din estul Mării Mediterane, informează Agerpres, care citează Reuters.
Gazoductul EastMed, care este în faza de planificare de mai mulţi ani, este destinat să transporte gaze naturale de la o serie de zăcăminte offshore din Israel şi Cipru până în Grecia şi Italia. Un acord privind construirea gazoductului a fost semnat în luna ianuarie de miniştrii Energiei din Grecia, Cipru şi Israel, însă acest acord interguvernamental avea nevoie de aprobarea finală a guvernului israelian.
Cele trei ţări şi-au propus să adopte decizia finală de investiţii până în 2022 şi să finalizeze conducta, al cărei cost este estimat la şase miliarde de euro, până în 2025, pentru a ajuta Europa să îşi diversifice sursele de aprovizionare cu energie.
În prezent se efectuează un studiu pentru a determina ruta terestră şi maritimă a viitoarei conducte cu o lungime de 1.900 de kilometri. Uniunea Europeană şi proprietarul conductei IGI Poseidon, un joint venture între firma DEPA din Grecia şi grupul italian Edison, au investit fiecare 35 milioane de euro în planificare.
"Aprobarea de către guvernul israelian a acordului cadru privind amplasarea unui gazoduct între Israel şi Europa este un nou punct de referinţă în transformarea Israelului într-un exportator de energie", a declarat ministrul Energiei, Yuval Steinitz.
În prima fază, capacitatea gazoductului EastMed va fi de 10 miliarde metri cubi pe an, dar există posibilitatea dublării acestei capacităţi.