SUA-China, la tensiuni neatinse nici de Războiul Rece

SUA-China, la tensiuni neatinse nici de Războiul Rece

La șaptezeci de ani după nașterea sa, China comunistă își afirmă mai mult ca niciodată și fără complexe statutul său de putere antagonistă Statelor Unite.

Relațiile dintre Washington și Beijing arată ca un nou Război Rece. Tensiunile dintre China și Statele Unite se accelerează zi de zi, dar confruntarea generalizată dintre cele două mari puteri are loc de multă multă vreme și analiștii estimează ca ea va dura, cu mult dincolo de  alegerile prezidențiale din acest an din Statele Unite.

„Este dificil de prezis până unde se vor deteriora relațiile dintre Statele Unite și China”, a declarat Shi Yinhong, profesor de relații internaționale la Universitatea Renmin din China, care consideră că cei doi rivali au „început să intre într-un nou Război Rece”.

În ultimele săptămâni, o spirală de sancțiuni, represalii și contra-represalii a alimentat actualitatea sino-americană într-un ritm puternic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și dosarele în cauză ilustrează amploarea divergențelor: de la viitorul Hong Kongului, la rolul producătorului de echipamente Huawei în internetul mobil 5G, apoi Tibetul , Marea Chinei de Sud sau minoritatea musulmană uigură din China, supusă persecuțiilor regimului de la Beijing.

Prin urmare, China ar trebui să ocupe un central în campania pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, confruntare între Donald Trump, care îl prezintă pe adversarul său democrat Joe Biden ca fiind slab în fața Beijingului.

De fapt, acum patru ani, miliardarul republican a fost ales, printre altele, și datorită promisiunii de a corecta imensul deficit comercial al Statelor Unite cu gigantul asiatic.

Dar dacă a folosit un ton marțial în cea mai mare parte a primului său mandat, acesta a fost în contextul unui război comercial strict, punctat în cele din urmă de un prim acord.

Pentru restul, fostul om de afaceri a fost plin de laude la adresa omologului său Xi Jinping.