Zi istorică pentru militari. Cea mai importantă lege din ultimii 30 de ani

Zi istorică pentru militari. Cea mai importantă lege din ultimii 30 de ani

Pentru prima oară în istoria României, militarii veterani din Teatrele de Operații și urmașii celor căzuți la datorie au o lege care le recunoaște drepturile

Cu o majoritate covârșitoare, proiectul de lege inițiat de militarii veterani din Teatrele de Operații a fost votat în Camera Deputaților.

Legea Veteranilor, o inițiativă a Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” oferă drepturi pentru toate cadrele militare din Sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, participant la misiuni şi acţiuni militare sau la alte operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român.

De asemenea, legea votată în Parlament prevede și acordarea unor drepturi şi urmaşilor celor decedați în țară ori în Afganistan, Irak, Bosnia sau în orice alt stat în care militarii sunt trimiși în misiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, după ani de zile, datorită eforturilor AMVVD, militarii veterani din Teatrele de Operații, de fapt cadre militare din toate structurile MApN, MAI, SPP, SRI etc care au efectuat misiuni în afara țării au câștigat drepturi care, în alte țări, sunt de mult legiferate.

Militarii veterani: Am reușit și cu ajutorul EVZ!

Exclusiv. Legea veteranilor, aprobată! Ce bani primesc militarii care au fost pe front

La ședința din Camera Deputaților care avut loc marți, Legea Veteranilor a fost votată în varianta propusă de AMVVD.

Ca și puncte principale ale legii: personalul din MAI care a participat la misiuni în teatrele de operații precum Afganistan, Irak, Bosnia, Georgia, etc, dobândesc calitatea de  veterani.

Se va acorda o indemnizație lunară celor ce sunt în rezervă de 1000 de lei iar cei ce sunt în activitate de 25% din salariul de bază.

Legea va fi pusă în aplicare după promulgare de către președintele României, Klaus Iohannis, și publicarea ei în Monitorul Oficial.