Vot pro Putin. Țarul în scaun până în 2036. Ce spun criticii

Vot pro Putin. Țarul în scaun până în 2036. Ce spun criticii

Alegătorii îl mențin pe președintele rus Vladimir Putin la putere până în 2036. Observatorii străini apreciază că votul a completat o saga care a început în ianuarie, când Putin a propus pentru prima dată modificările constituționale

 

Mai mult,  criticii de la Moscova spun că votul a fost marcat de presiunea asupra alegătorilor, plus alte nereguli.

O campanie de propagandă masivă și eșecul opoziției de a face o provocare coordonată l-au ajutat pe Putin să obțină rezultatul pe care și l-a dorit, însă referendumul ar putea sfârși prin a-și eroda poziția din cauza metodelor neconvenționale folosite pentru a stimula participarea și a bazei juridice dubioase pentru votarea.

Opozanții de la Kremlin și observatorii electorali independenți pun la îndoială cifrele oficiale.

„Ne uităm la regiunile învecinate, iar anomaliile sunt evidente - există regiuni în care participarea este artificială (stimulată), există regiuni în care este mai mult sau mai puțin reală”, a declarat Grigory Melkonyants, co-președinte al grupului independent de monitorizare a alegerilor Golos, a declarat pentru The Associated Press.

Analistul Gleb Pavlovsky, fost consultant politic al Kremlinului, a declarat că presiunea lui Putin de a ține votul, în ciuda faptului că Rusia are mii de noi infecții cu coronavirus în fiecare zi, reflecta vulnerabilitățile sale potențiale.

„Putin nu are încredere în cercul său interior și este îngrijorat de viitor", a spus Pavlovsky. "Vrea o dovadă irefutabilă a sprijinului public”, a mai spus el.

Chiar dacă aprobarea de către Parlament a modificărilor a fost suficientă pentru a face legea, președintele rus, în vârstă de 67 de ani, și-a pus planul constituțional în fața alegătorilor pentru a-și arăta sprijinul larg și a le adăuga o furnir democratică. Dar apoi pandemia coronavirusului a cuprins Rusia, forțându-l să amâne votul din 22 aprilie.

La Moscova, mai mulți activiști s-au așezat scurt pe Piața Roșie, formând numărul „2036” cu corpurile lor în protest înainte ca poliția să îi oprească. În Moscova și Sankt Petersburg s-au organizat pichete de o singură persoană și poliția nu a intervenit.

Autoritățile au depus eforuri pentru a convinge profesorii, medicii, lucrătorii la întreprinderile din sectorul public și alții care sunt plătiți de către stat să voteze. Rapoartele au apărut din toată țara vastă de manageri care constrângeau oamenii să voteze.

Criticii Kremlinului și monitorii independenți au subliniat că presiunea asupra alegătorilor, împreună cu noile oportunități de manipulare dintr-o săptămână de votare anticipată, când urnele au stat nesupravegheate noaptea, au erodat standardele de votare.

Mulți au criticat Kremlinul pentru că au reunit mai mult de 200 de amendamente propuse într-un singur pachet, fără să ofere alegătorilor șansa de a se diferenția între ele.

„Am votat împotriva noilor modificări ale Constituției, deoarece totul pare un circ. Cum pot oamenii să voteze întregul pachet dacă sunt de acord cu unele amendamente, dar nu sunt de acord cu altele?”, a spus Yelena Zorkina, 45 de ani, după ce a votat la Sankt Petersburg.

Susținătorii lui Putin nu s-au descurajat. Taisia ​​Fyodorova, o pensionară în vârstă de 69 de ani din Sankt Petersburg, a declarat că a votat da „pentru că am încredere în guvernul nostru și în președinte”, transmite Fox News.

Ne puteți urmări și pe Google News