Cel mai puternic seism din acest an în China. Ce intensitate a avut cutremurul
- Mihnea Talau
- 26 iunie 2020, 10:03
Un puternic cutremur cu magnitudinea 6,4 a lovit regiunea Xinjiang, din extremitatea vestică a Chinei, vineri dimineaţă, a informat Centrul Reţelelor Seismologice din China (CENC), potrivit DPA.
Din primele informații prezentate de presa de stat, nu au fost raportate victime.
Cutremurul, al cărui centru a fost stabilit în Yutian, lângă graniţa teritoriului cu Tibetul, a fost cea mai puternic înregistrat în China în acest an, potrivit CENC.
O serie de cinci seisme, produse la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, au fost resimţite în decurs de o oră.
Potrivit agenţiei de presă Xinhua, nu există aşezări la 20 de kilometri de epicentrul cutremurului şi doar 720 de persoane care trăiesc pe o rază de 100 de kilometri.
Regiune muntoasă îndepărtată unde s-a produs seismul are o altitudine medie de 5.300 metri.
În satul Amei, cea mai apropiată aşezare de epicentru, numărul au fost încă raportate victime sau clădiri deteriorate.
După nenorocirea care s-a abătut asupra Chinei, în legătură cu epidemia provocară de virusul ucigas, țara este zguduită de un lanț de cutremure din cauza cărora populația este îngrozită.
Frecvența cu care cutremurele continuă să se producă la nivelul întregii lumi naște îngrijorare în rândul specialiștilor.
Cel mai puernic seism produs în China, s-a înregistrat în dimineața zilei de 23 ianuarie din anul 1556, în timpul domniei dinastiei Ming, provincia Shaanxi – și alte aproape o sută de districte din provinciile învecinate – a fost afectată de ceea ce a rămas cel mai mare cutremur din toate timpurilor. Cutremurul din Shaanxi a avut magnitudinea de 8 grade pe scara Richter și a făcut peste 830.000 de victime. În unele regiuni, peste 60 la sută din populație a pierit în timpul catastrofei.
Oamenii de știință măsoară magnitudinea cutremurului pe scara Richter, de la unu la nouă. Cel cu magnitudinea între unu și doi este un cutremur slab, numit microseism, și, de cele mai multe, trece fără a fi simțit. Cutremurul cu magnitudinea 5 este descris ca moderat, cel de la șase – puternic, cutremurul cu magnitudinea de la 7 este majoritar, cel între 8 și 9,9 e descris ca important. Un cutremur cu magnitudinea de la 10 este devastator la nivelul întregii planete. În 1970, pentru a înlocui scara de magnitudine Richter, din 1935, a fost elaborată scara de magnitudine a momentului seismic pentru măsurarea magnitudinii cutremurelor, în funcție de energia eliberată.