Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat, joi seara, la finalul ședinței de Guvern, că prin programul Gas Program Release, două legi importante, cea a Energiei Electrice și a Gazelor Naturale și Legea Offshore, au fost puse de acord, fapt ce va duce la scăderea prețului la gazele naturale, începând cu 1 iulie.
Virgil Popescu a declarat că, începând cu 1 iulie, România are din nou piață liberă de gaze naturale. „ANRE a pus la punct un program de vânzare pe piața centralizată a gazelor de către cei doi mari producători, numit Gas Program Release. Prin acest program o cantitate pe care noi am stabilit-o astăzi în lege, de 40% din producția totală a celor doi producători, din care se scade consumul tehnologic și consumul propriu, va fi ofertată la un preț aliniat la prețul european, la prețul de referință al Bursei de la Viena, de acolo pleacă licitația”, a declarat ministrul Economiei.
„Practic au fost deja tranzacționări făcute la un preț de 30 de lei, 40 de lei, 50 de lei. 50 de lei în plină iarnă. Un preț care este cu cel puțin 30% mai mic decât prețul reglementat din acest moment. Prin această modificare la Legea Energiei Electrice și a Gazelor Naturale, practic noi astăzi am ridicat și ultimele bariere în calea liberalizării. Prima barieră ridicată din fața liberalizării este, practic, o barieră administrativă”, a explicat Virgil Popescu.
Liber la vândut gaze în orice colț al țării
Ministrul a precizat că, până acu, un furnizor de gaze naturale nu putea să vândă gaze decât acolo unde avea, pe o rază de 50 de kilometri, un punct fizic, un magazin de vânzarea a gazelor naturale. „În condițiile în care am văzut, în plină pandemie, că este vorba de comunicare online, practic să împiedicăm un furnizor de gaze din sudul țării să vândă în nordul țării doar dacă acolo are un punct de lucru era o barieră administrativă de nepermis. Astăzi am modificat acest lucru, și furnizorii pot vinde oriunde în țară dacă au un punct virtual de informare a clienților”, a explicat ministrul.
Virgil Popescu a ținut însă să precizeze că „obligatoriu, în acest punct virtual, trebuie să poată primi reclamații, sesizări și, de asemenea, trebuie să facă informare cu privire la prețul mediu de achiziție al gazelor naturale pentru fiecare categorie de client în parte, atât pentru clientul casnic, cât și pentru clientul industrial”, precizând că „practic, transparentizăm complet atât procesul de achiziție, cât și procesul de vânzare al gazelor natural”.