Obama-Biden-Gate: Noi dovezi ale poliției politice împotriva lui Trump

Obama-Biden-Gate: Noi dovezi ale poliției politice împotriva lui Trump

Avocații lui Michael Flynn au dat publicității miercuri o notiță de mână, aparținându-i fostului oficial FBI Peter Strzok și pe care acesta a scris-o în timpul unei ședințe la Casa Albă, la începutul lui ianuarie 2017, în ultimele zile ale administrației Obama.

Avocații lui Flynn susțin că nota demonstrează că președintele Obama și vicepreședintele Biden au dat instrucțiuni directe despre modul în care urma să se desfășoare ancheta împotriva consilierului pentru securitate națională al lui Trump.

Departamentul de Justiție a dezvăluit existența notei într-o procedură judiciară, marți. Michael R. Sherwin, procurorul federal al Washington D.C., a declarat că Strzok, care a fost adjunct al șefului contraspionajului din FBI, a scris notele între 3 și 5 ianuarie 2017.

Pe 5 ianuarie 2015, directorul de atunci al FBI a fost convocat la Casa Albă de către Obama, la întâlnire participânbd vicepreședintele Biden, adjuncta procurorului general de atunci, Sally Yates, consilierul pentru securitate națională, Susan Rice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia au discutat în ședință despre cazul Flynn, potrivit unui email bizar pe care Rice l-a scris și și l-a trimis către sine însăși, două săptămâni mai târziu, în ultima sa de serviciu, înainte de instalarea adminsitrației Trump.

Donald Trrump și susținătorii săi au declarat că Obama și Biden au fost mult mai implicați în ancheta împotriva lui Flynn decât se știa până de curând.

Trump a folosit termenul „Obamagate” și l-a acuzat pe predecesorul său de „cea mai mare infracțiune politică din istoria Americii”.

Cu câteva zile înainte de ședința din 5 ianuarie, de la Casa Albă, Flynn vorbise la telefon cu ambasadorul Rusiei la Washington, Serghei Kisliak.

Ulterior, Flynn va pleda vinovat că a făcut mărturii false în fața agenților FBI porivind discuția sa cu Kisliak.

Însă generalul în retragere a revenit asupra recunoașterii vinovăției sale, pe 29 ianuarie 2020, declanșând un șir de evenimente care au dus la închiderea dosarului său miercuri, 24 iunie.

Conținutul și cointextul notițelor lui Strzok sunt dificil de înțeles pe deplin, pentru moment, dar avocații lui Flynn au numit documentele „dovezi zdrobitoare și disculpante suplimentare” care i-au fost ascunse lui Flynn.

Pe un rând al notei, Strzok a scris: „VP: Legea Logan”, despre care avocații susțin că ar putea însemna că Joe Biden (VP este prescurtarea uzuală pentru vicepreședinte) a cerut folosirea Legii Logan un act legal obscur, vechi de mai bine de două secole, care interzice cetățenilro americani să negocieze cu guvernele străine în numele Statelor Unite.

Un alt rând conține cuvintele: „P: persoanele potrivite să se ocupe”. P poate fi foarte probabil o referire la Obama, care cerea ca de ancheta lui Flynn  să se ocupe „persoanele potrivite”, susțin avocații generalului.

„Potrivit notelor lui Strzok, se pare că vicepreședintele Biden personal a adus în discuție ideea Legii Logan. Aceasta a devenit pretextul pentru a-l investiga pe generalul Flynn ”, au scris avocații în solicitatea de declasificare a notelor adresată Departamentului de Justiție.

Biden a recunoscut că era la curent cu ancheta împotriva lui Flynn, înainte de a părăsi funcția, dar a minimalizat implicarea sa în investigație.

„Știam că au cerut o anchetă, dar asta este tot ce știu”, a declarat Biden pentru canalul ABC, pe12 mai.

La o zi după această declarație, senatorii Republicani au dat publicității un document declasificat care arăta că Biden se afla printre cele câteva zeci de persoane din fosta administrație Obama care au formulat solicitări pentru a primi informații despre Flynn.