Guvernatorul îndrăcit și Fata de la mănăstire - Calendar creștin ortodox: 25 iunie
- Adrian Pătrușcă
- 25 iunie 2020, 06:00
Sfânta Muceniță Fevronia s-a născut către sfârșitul secolului al III-lea și s-a călugărit de copilă într-o mănăstire din Nisibi, în Mesopotamia Superioară.
În timpul prigoanei pe care o pornește împotriva creștinilor, împăratul Dioclețian (284-305) poruncește guvernatorului Selin, ajutat de nepotul său Lisimah să îi urmărească și să îi prindă pe creștinii aflați la granița imperiului cu Persia.
Pe cât de aprig era Selin, pe atât de bun era Lisimah față de creștini. El îi anunța dinainte de acțiunile lor, pentru a avea timp să se ascundă.
Selin a ajuns cu urmărirea creștinilor până în orașul Nisibi din Mesopotamia de Sus, oraș care se mai numea și Antiohia Migdoniei.
În apropierea ei se afla o mănăstire de maici.
Deși, stareța Vrienia le încuraja pe maicile care fuseseră cuprinse de teamă, multe dintre ele se hotărâseră să fugă și să se ascundă. În mănăstire au mai rămas maica stareță Vrienia, alte cinci maici și Fevronia care era în vârstă de 20 de ani.
În afara mănăstirii a rămas o apropiată a lor, Ieria, văduva unui senator, care deși era păgână, le ajuta adesea pe maicile din mănăstire. Soldații lui Selin au spart porțile mănăstirii vrând să ucidă maicile.
Ele sunt eliberate, însă, la intervenția lui Lisimah, astel că este luată doar tânăra Fevronia și dusă în fața lui Selin. Acesta, văzând-o foarte frumoasă, o îndeamnă să renunțe la credința creștină și să aducă jertfe zeilor pentru ca în schimb să fie logodită cu nepotul lui Selin, Lisimah.
Însă, Fevronia refuză se se lepede de Hristos, răbdând cu curaj și tărie numeroasele chinuri la care a fost supusă. În cele din urmă a primit moarte martirică, iar trupul ei a fost dus, din porunca lui Lisimah, la mănăstire.
După moartea Fevroniei, în Selin a intrat diavolul, care l-a făcut să-și zdrobească capul de un stâlp de marmură.
Lisimah a primit sfântul botez și a intrat în rândul călugărilor.
Și văduva Ieria a primit sfântul botez, și-a donat averea sa mănăstirii și cerând voie stareței Vrienia, a intrat și ea în obștea mănăstirii, călugărindu-se.
La moaștele Sfintei Mucenițe Fevronia s-au săvârșit multe vindecări, iar sfânta muceniță se arăta ea însăși adesea în mijlocul celorlalte maici care se rugau noaptea în biserica mănăstirii.