Pericol la granița României. A fost emis Cod roșu. Care este reacția autorităților

Pericol la granița României. A fost emis Cod roșu. Care este reacția autorităților

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a afirmat, luni, că viitura din Ucraina nu va pune în pericol viaţa, sănătatea sau bunurile materiale ale celor din zonă.

După ce autoritățile au emis Cod roșu de inundații pe Prut, ministrul Costel Alexe a efectuat, luni, o vizită la Barajul Stânca- Costeşti pentru a vedea care este situația.

Alexe a dat asigurări că viitura din Ucraina va fi gestionată corect, prin măsurile adoptate de specialiştii Apelor Române.

„Situaţia astăzi, după cum vedeţi şi dumneavoastră, este sub control. Nu cred că ar trebui să ne facem, sub o formă sau alta, niciun fel de griji. Vizita de azi, şi a mea ca ministru, şi a prefectului de Iaşi, şi a prefectului de Botoşani, este să ne asigurăm că instituţiile statului, şi la nivel central, şi la nivel judeţean, ştiu ce au de făcut. Mă bucur foarte mult că ai mei colegi de la ABA Prut şi colegii de la barajul de la Stânca- Costeşti au fost preventivi şi în colaborare cu autorităţile ucrainene au reuşit să elibereze această imensă cantitate din barajul Stânca- Costeşti, astfel încât unda de viitură să fie reţinută aici, să nu avem în aval probleme cu inundaţiile.

Vreau să îi asigur pe toţi românii din această zonă a Moldovei că viitura din Ucraina nu ne va pune în niciun fel în pericol, fie viaţa, sănătatea sau bunurile materiale. (...) Înţeleg din discuţiile pe care le-am avut astăzi cu specialiştii de la Apele Române, cu cei de la Botoşani şi Iaşi, că viitura de pe Prut nu va afecta localităţile sau bunurile oamenilor. Avem într-adevăr un Cod roşu, dar orice cod roşu poate fi trecut cu bine dacă autorităţile sunt pregătite", a afirmat Alexe.

La Barajul Stânca- Costeşti, ministrul s-a deplasat împreună cu prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, prefectului judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, dar şi de directorul Administraţia Bazinală a Apelor Prut- Bârlad, Petru Avram.

Reamintim că, luni dimineață, hidrologii au emis o avertizare Cod roşu pentru râul Prut, în amonte de acumularea Stânca- Costeşti, valabilă pentru perioada 22 iunie, ora 18,00- 24 iunie, ora 12,00, potrivit agerpres.ro

 

Ne puteți urmări și pe Google News