Războiul pare a fi inevitabil în această parte a lumii. Președintele a ieșit la atac

Războiul pare a fi inevitabil în această parte a lumii. Președintele a ieșit la atac

Șeful statului a lansat un mesaj dur, în care vorbește despre un posibil atac.

Abdel Fattah al-Sisi, președintele Egiptului, a lansat, sâmbătă seara, un mesaj ce vizează înaintarea forţelor Guvernului de uniune naţională (GNA), sprijinite de Ankara, spre oraşul strategic Sirte, în Libia.

Conducăorul țării africane a spus că această mișcare ar putea conduce la o intervenţie directă a Egiptului, pe fondul tensiunilor cu Turcia. Forţele loiale GNA - cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU - au obţinut importante victorii de la începutul lui iunie, eliberând întreg nord-vestul Libiei având susținerea Turciei.

Trupele ce sunt rivale mareşalului Khalifa Haftar, omulcare e mână forte în estul Libiei, și e sprijinit printre alţii de Egipt, au fost obligate să cedeze teren în ultimele săptămâni. Este un indiciu al eşecului ofensivei lor asupra capitalei Tripoli, lansată în luna aprilie a anului 2019.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forţele GNA avansează cu greutate spre oraşul Sirte de pe malul Mării Mediterane, ce este un punct strategic spre estul ţării şi sub controlul mareşalului Khalifa Haftar. Sirte este orașul natal al celebrului fost dictator Muammar Gaddafi, alungat de la putere şi ucis în 2011. În momentul în care a pierdut controlul puterii din Libia, Gaddafi era creditat cu o avere de 200 de miliarde de dolari.

„Orice intervenţie directă a Egiptului a devenit legitimă la nivel internaţional, fie din punctul de vedere al Cartei ONU privind legitima apărare, fie că se bazează pe singura autoritate legitim aleasă de poporul libian: Parlamentul libian" cu sediul în estul ţării.

Dacă poporul libian ne solicită să intervenim, este un semnal adresat lumii că Egiptul şi Libia împărtăşesc interese comune, securitatea şi stabilitatea”, a declarat Abdel Fattah al-Sisi. „Dacă această linie este depăşită, securitatea Egiptului, care împarte o frontieră permeabilă cu Libia, va necesita o intervenţie directă a forţelor egiptene în ţară”, a mai declarat șeful statului egiptean.

De asemenea, tot sâmbătă seara, oficialii de la Ankara Ankara au cerut retragerea trupelor mareşalului Haftar din oraşul Sirte ca o condiţie prealabilă oricăror discuții legate de un posibil armistiţiu.