Instabilitate politică în Parlamentul de la Chișinău

Instabilitate politică în Parlamentul de la Chișinău

Instabilitate politică în Parlamentul de la Chișinău, după ce coaliţia formată din Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat a rămas fără majoritate. Deocamdată nu se prefigurează o nouă alianță de guvernare, iar organizarea de alegeri anticipate este puțin probabilă în acest an, informează Rador.

Alianţa politică dintre Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat a pierdut majoritatea parlamentară, după ce o deputată democrată a părăsit formațiunea şi s-a alăturat grupului Pro Moldova, format din foști membri ai PDM, care i-ar fi rămas loiali oligarhului Vlad Plahotniuc, plecat în afara țării.

Deşi se vorbește în ultimul timp despre schimbarea guvernului, cele patru formațiuni ale opoziției din parlament nu au ajuns la un compromis, în special pentru că două dintre acestea îi reprezintă pe controversați politicieni Vlad Plahotniuc şi Ilan Șor. Cei doi sunt acuzați că ar fi fost implicați în mai multe scheme de corupție, inclusiv în jaful bancar de proporții din 2014.

"Platforma Demnitate și Adevăr" a elaborat o moțiune de cenzură împotriva guvernului și susține că este gata să își asume conducerea unui nou cabinet de miniștri. Pe de altă parte, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, fostul premier Maia Sandu, a declarat că este gata să susțină demiterea guvernului doar dacă vor exista voturi pentru învestirea altuia şi s-a pronunțat mai degrabă pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Igor Dodon le-a chemat la discuții pe cele două formațiuni ale Blocului ACUM, alături de PSRM și de PDM şi a propus formarea unei largi coaliţii din cele patru partide. Ca alternative, acestea au oferit menținerea unui guvern minoritar sau alegeri parlamentare anticipate.

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că cel mai probabil, actuala opoziție nu se va alia cu PSRM, dar va face front comun împotriva lui Igor Dodon și în pofida multiplelor divergenţe, va forma un guvern înaintea alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, expertul Veaceslav Berbeca este de părere că președinta PAS, Maia Sandu, care este într-o situație delicată, în contextul alegerilor prezidențiale, nu va merge totuși la un compromis cu Partidul Şor, ceea ce înseamnă că actualul guvern s-ar putea menține până la scrutinul prezidențial preconizat pentru 1 noiembrie.

Mai mulți politicieni și experți au subliniat că alegerile parlamentare anticipate nu pot avea loc în acest an, deoarece legislativul nu poate fi dizolvat înainte de alegerile prezidențiale stabilite pentru 1 noiembrie.

Sursa: Rador