Stupoare la NASA! Planeta Marte, înconjurată de un cerc verde

Stupoare la NASA! Planeta Marte, înconjurată de un cerc verdesursa foto. EVZ

Oamenii de știință au detectat pe Marte un cerc verde care a înconjurat planeta. Este pentru prima dată când o astfel de strălucire a fost observată în jurul altei planete decât Pământul.

Aşadar, planeta Roșie devine verde, cel puțin după cum arată observațiile atmosferice efectuate de robotul spațial ExoMars Trace Gaz Orbiter. Este vorba de un halou verde care înconjoară atmosfera planetei Marte.

Este prima dată când acest efect a fost documentat pe o altă planetă decât Terra. La fel ca Pământul, Marte prezintă emisii de aer verde în atmosfera sa de zi, potrivit unei noi cercetări publicate în Nature Astronomy.

Culoarea verde apare atunci când razele soarelui agită moleculele de oxigen din atmosfera superioară. Acest efect de strălucire verde este destul de slab, însă astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au şansa de a vedea cel mai bine fenomenul care se întâmplă pe Pământ: „Una dintre cele mai strălucitoare emisii pe care le poți vedea pe Pământ provine din lumina aerului”, a declarat Jean-Claude Gérard, de la Universitatea din Liège, din Belgia, și autorul principal studiului.

Fenomen aşteptat de 40 de ani

Oamenii de știință au prezis că această strălucire verde va apărea și pe Marte timp de aproximativ 40 de ani: "Abia acum - datorită Agenției Spațiale Europene și ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) al agenției spațiale ruse Roscomos, care a intrat pe orbita planetei roșii în 2016 - am reușit să confirmăm fenomenul".

„Unul dintre cele mai deosebite fenomene de emisie observate pe Pământ se referă la huloul verde vizibil noaptea. Mai exact, provine de la atomii de oxigen care emit o lungime de undă specială a luminii, dar care nu a fost niciodată văzută în jurul altei planete”, a explicat Jean-Claude Gérard. „Deși această emisie a fost prevăzută să existe pe Marte de aproximativ 40 de ani, abia acum am găsit-o”, a spus profesorul.

„Am modelat această emisie și am constatat că este produsă în principal sub formă de dioxid de carbon, care este defalcat în elementele sale constitutive: monoxid de carbon și oxigen”, a explicat Gérard. „Am văzut atomii de oxigen rezultați strălucind în ultraviolete".

Ne puteți urmări și pe Google News