Dosare care dezbină UE și SUA. Săptămână crucială pentru diplomația transatlantică
- Tudor Borcea
- 15 iunie 2020, 14:06
Un important maraton diplomatic se deschide, luni, între Statele Unite și Uniunea Europeană, în încercarea de a rezolva numerose dispute bilatarale care s-au acumulat de la sosirea lui Donald Trump la putere.
Problemele spinoase care divizează relațiile americano-europene s-au acumulat în ultimele luni. Dar UE intenționează să își pună pe masă disputele cu Washingtonul, într-o videoconferință, luni, între secretarul de stat Mike Pompeo și miniștrii europeni de externe.
Această reuniune, via ecrane interpuse, va permite „revizuirea tuturor provocărilor față de care europenii și americanii au puncte de vedere convergente și poziții diferite”, a spus un diplomat european de rang înalt.
Discuțiile vor continua joi cu ministrul american al Apărării, Mark Esper, la NATO. În rezumat, săptămâna aceasta promite să fie „un moment important pentru relația transatlantică”.
Punctele de divergență nu lipsesc: agresivitatea relației cu China, tensiunile provocate în Orientul Mijlociu de sprijinul american pentru politica de anexări a Israelului, retragerea Statelor Unite din Organizația Mondială a Sănătății în plină luptă împotriva pandemiei cauzate de Covid-19, măsurile de represalii împotriva Curții Penale Internaționale, etc
Asupra tuturor aceste dezacorduri, șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a înmulțit condamnările și avertismentele împotriva Statelor Unite. Dar oficialul spaniol nu poate ascunde diviziunile dintre statele Uniunii Europene.
Multe dintre declarațiile sale nu sunt făcute în numele UE, deoarece nu sunt avizate de ansamblul celor 27 de state membre.
O slăbiciune pe care Statele Unite și China nu pierd niciodată prilejul să o accentueze pentru a „diviza mai bine”, recunoaște un diplomat.
Pe lângă diviziuni, există probleme de strategie europeană. „Uniunea Europeană este încă un actor în căutarea identității. Nu știe ce rol vrea să joace”, spune Josep Borrell.
Pentru ministrul francez al afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, „Europa trebuie să inventeze o a treia cale, formată din fermitate în apărarea intereselor noastre și a principiilor noastre fundamentale și din deschidere către un dialog multilateral real. O a treia cale, care nu este nici războiul rece, nici complezența naivă”.
Această strategie este încă în discuție. Și fiecare dintre discursurile și intervențiile lui Donald Trump lasă cele 27 de țări ale UE un pic mai circumspecte.
La Madrid și Berlin, se pun întrebări despre realitatea umbrelei partenerului american, în țările din est continuă să creadă cu tărie.
La Berlin, decizia SUA de a retrage o parte din trupele americane staționate în Germania a avut un efect de duș rece în țară.
Ministrul german de externe, Heiko Maas, a vorbit despre o lovitură pentru relațiile germano-americane și despre un potențial risc de securitate.