SUA a sărit în ajutorul Rusiei. Mobilizare impresionantă a americanilor

SUA a sărit în ajutorul Rusiei. Mobilizare impresionantă a americanilor

Mike Pompeo, secretarul de stat american, a anunțat, pe Twitter, că SUA s-a oferit să ajute Rusia să curețe scurgerea vastă de combustibil dintr-un râu arctic din nordul Siberiei.

„M-am întristat la aflarea veștii cu privire la deversarea combustibilului în Norlisk, Rusia. În ciuda dezacordurilor noastre, Statele Unite sunt gata să ajute Rusia să diminueze acest dezastru de mediu și să ofere expertiza noastră tehnică”, a fost mesajul postat de Mike Pompeo, pe Twitter.

Pe 29 mai, un rezervor cu motorină de la o centrală care aparține grupului minier Norilsk Nickel s-a prăbușit în apropierea orașului industrial sibian Norilsk, trimițând aproximativ 15.000 de tone de motorină într-o cale navigabilă din apropiere și turnând 6.000 de tone suplimentare pe pământul din jur.

Această deversare este considerată cea mai gravă catastrofă ecologică de acest gen, care a lovit vreodată regiunea. Căile navigabile și tundra sunt colorate cu petice roșii strălucitoare, vizibile din spațiu.

De partea cealaltă, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decretat stare de urgență vizavi de acest incident și a spus că se așteaptă că firma responsabilă de acest dezastru să achite costurile pentru curățare, proces care ar putea dura ani de zile. Peste 100 de specialiști au fost trimiși în zonă de către serviciile de urgență rusești, precum și echipamente și experți ai corporațiilor petroliere de stat.  Aproximativ 500 de persoane și 70 de vehicule au fost angajate pentru curățarea zonei. Au reușit să oprească răspândirea uleiului și să localizeze deversarea până acum.

Lucrările de curățare au fost, însă, extrem de complicate din cauza terenului mlăștinos, devenind astfel pe fondul topirii zăpezii, precum și din cauza adâncimilor mici ale râului Ambarnaya, ceea ce împiedică bărcile să ajungă la fața locului.

Oficialii ruși au spus vineri că probabil deversarea a fost cauzată atunci când permafrostul înghețat de mult timp sub rezervorul de combustibil s-a topit și a cedat și a ordonat revizuirea infrastructurii din zonele vulnerabile.

Ne puteți urmări și pe Google News