OMS spulberă orice mit. Adevărul despre purtarea măștii! Ce se întâmplă, de fapt?
- Dragos Manea
- 6 iunie 2020, 09:57
Deși multă lume nu le vede rostul, măștile pot ajuta la prevenirea răspândirii noului Coronavirus.
Recent, OMS și-a schimbat poziția față de acest subiect, iar acum reprezentanții recomandă purtarea măștilor și în spațiile publice mai aglomerate, scrie Agerpres.
ONU avertizează însă că atingerea măștilor cu mâinile murdare poate conduce foarte rapid la contaminarea acestora lucru care ar face ca purtarea măștilor să crească, de fapt, riscurile pentru sănătate.
„Măştile pot crea, de asemenea, un fals sentiment de securitate”, a declarat directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un briefing de presă online.
Tedros Adhanom Ghebreysus a mai declarat că măștile nu reprezintă un înlocuitor pentru o igienă normală, pentru spălatul temeinic pe mâini și mai ales pentru distanțarea fizică care s-a impus de la începutul pandemiei. De asemenea, acesta mai susține că niciuna dintre măsurile de mai sus nu înlocuiește ținerea sub urmărire a pacienților și a contactelor lor sociale.
„Nu pot spune acest lucru suficient de clar: doar măştile singure nu vă vor proteja de COVID-19”, a spus Tedros.
Inițial, poziția OMS cu privire la purtarea în masă a măștilor nu a fost atât de fermă de la bun început, dar se pare că evoluția lucrurilor din aprilie și până în momentul de față a condus la aceste schimbări.
Vineri, Tedros a susţinut că guvernele ar trebui să încurajeze utilizarea măştilor acolo unde transmiterea virusului este răspândită şi unde este dificil să se păstreze o distanţă sigură între persoane, „cum ar fi în transportul public, în magazine sau în alte medii îngrădite sau aglomerate”, în încercarea de a combate virusul chinezesc și a opri răspândirea sa.
Deşi există încă puţine date ştiinţifice solide referitoare la efectul purtării măştilor, OMS şi-a schimbat poziţia pe baza dovezilor despre transmiterea virusului de către persoanele infectate care încă nu au dezvoltat simptome COVID-19 şi de persoanele infectate care nu dezvoltă simptome clare, numărul acestora fiind în continuă creștere.