Referendumul constituțional din Rusia. Anunț de ultimă oră al lui Putin
- Tudor Borcea
- 1 iunie 2020, 18:23
Referendumul care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036 se va ține la 1 iulie, a anunțat luni liderul de la Kremlin.
Această consultare a fost inițial programată să aibă loc la 22 aprilie, dar epidemia de coronavirus l-a obligat pe Putin să-și revizuiască planurile.
Reformele constituționale, aprobate deja de Parlament și de Curtea Constituțională, modifică regulile care încadrează numărul mandatelor prezidențiale și ar permite șefului statului să efectueze două mandate suplimentare, începând cu 2024.
Liderul de la Kremlin a anunțat această dată la finalul unei reuniuni prin videoconferință, difuzată pe larg la televizor, cu responsabili politici, electorali și de sănătate, președintele explicând că dorește să se asigure că nimic nu împiedică organizarea votului , fie că este vorba despre situația epidemiologică, chestiuni logistice și legale, dar și de examenele de bacalaureat din Rusia.
În ce privește epidemia cu noul coronavirus, propagarea ei s-a stabilizat în Rusia în ultimele 15 zile, chiar dacă numărul de noi infecții detectate zilnic, între 8000 și 9000, rămâne la niveluri ridicate.
Potrivit președintelui Vladimir Putin , „îmbunătățirea situației în ce privește criza declanșată de noul coronavirus” și faptul că a mai rămas „o lună întreagă pentru a lua măsurile necesare pentru îmbunătățirea în continuare a lucrurilor”, justifică pe deplin organizarea referendumului la data de 1 iulie.
De altfel, Vladimir Putin a subliniat deja că vârful epidemiei a trecut, potrivit lui, și a ordonat desfășurarea, la 24 iunie, a marii parade militare programate inițial pentru 9 mai, pentru a marca cei 75 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste.
Această paradă este, de asemenea, în general o oportunitate de a aminti revenirea Rusiei pe scena internațională.
Teoretic, după reforma constitutional lansată în luna ianuarie, Vladimir Putin (67 de ani), aflat la putere din 2000, ar putea rămâne la Kremlin până în 2036.
Șeful statului rus se bucură încă de o popularitate, chiar dacă ea a scăzut în ultimii ani și brusc după ce Rusia a fost lovită de Covid-19.
Rușii îi reproșează lui Putin proasta gestiune a situației pe teritoriul țării, pe fondul unui sistem de sănătate moștenit din epoca sovietică.
Pe de altă parte, numeroși ruși încep să pună la îndoială cifrele oficiale privind numărul celor infectați și decedați.
Reforma fiind deja validată de cele două camere ale Parlamentului, nu este în sine necesar un vot al rușilor, dar președintele a decis să valideze revizuirea Constituției și la urne, promițând că nu o va pune în aplicare dacă rușii ar ștampila-o cu „nu”. Un scenariu puțin probabil.
Revizuirea constituțională se referă, de asemenea, la sistemul politic, consolidând în special anumite prerogative prezidențiale.
De asemenea, oferă drepturi socio-economice, cum ar fi salariul minim garantat și indexarea pensiilor.
În cele din urmă, ea susține și viziunea ei conservatoare despre Rusia cu mențiunea „credinței în Dumnezeu”, precum și principiul unei posibile căsătorii doar între un bărbat și o femeie.