De unde vine vorba Minți ca ziarul Scânteia

De unde vine vorba Minți ca ziarul Scânteia

Joi, 13 noiembrie 1947, sub titlul „Banda de complotiști trădători de țară și spioni și-a primit pedeapsa meritată”, organul de presă al comuniștilor Scânteia anunța sentința în procesul conducătorilor PNȚ: temniță grea pe viață, degradare civică și confiscarea totală a averii!

Tot pe prima pagină se mințea că a fost rezolvat „Nu un proces politic, ci un proces al trădării și al spionajului”.

În același număr al ziarului Scânteia se anunța cum „În Capitală și în întreaga țară populația salută sentința împotriva conducătorilor fostului P.N.Ț.”.

A rămas, totuși, această declarație a lui Nicolae Carandino: „Îmi dădeam seama, odată cu publicul, cum Iuliu Maniu își desăvârșea statuia".

De două ori muncă silnică pe viață

Pe 11 noiembrie 1947, Iuliu Maniu era condamnat la închisoare pe viață de către Tribunalul Militar în ceea ce presa comunistă a vremii a numit „Procesul trădării naționale”. Sentința finală îl condamna pe fruntașul PNȚ la „9 pedepse însumând 104 de închisoare plus de două ori muncă silnică pe viață”.

EVENIMENTUL ISTORIC A REAPĂRUT PE PIAȚĂ! CITEȘTE AICI SUBIECTELE DIN NUMĂRUL 26

În aceeași zi a fost condamnat la închisoare pe viață și Ion Mihalache, cel alături de care Maniu crease Partidul Național Țărănesc la jumătatea anilor 20.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul istoric