Triada secretă a Israelului. Cum de rezistă statul evreu în mijlocul lumii arabe?

Triada secretă a Israelului. Cum de rezistă statul evreu în mijlocul lumii arabe?sursă foto: arhiva EvZ

Înconjurat de țări arabe și musulmane care s-au coalizat în repetate rânduri pentru a-l șterge de pe fața Pământului, Israelul își datorează supraviețuirea alianței cu Statele Unite și superiorității tehnologice a armatei sale. Evreii mai au, însă, și o altă poliță de asigurare– triada nucleară.

„Într-un e-mail privat, de care mare public a luat cunoștință în septembrie 2016, fostul secretar de stat și general american  Colin Powell a făcut aluzie la faptul că Israelul are un arsenal de 200 de arme nucleare. Deși cifra pare exagerată, nu există nicio îndoială că Israelul are un arsenal nuclear”, scrie Kyle Mizokami pe site-ul nationalinterest.org.

„Armele nucleare israeliene asigură protecție în orice împrejurare, de la o eventuală înfrângere într-un război convențional până la descurajararea statele ostile care ar vrea să lanseze atacuri nucleare, chimice sau biologice împotriva acestei țării minuscule”. „Israelul și-a propus să se alăture clubului nuclear în anii '50. Se pare că David Ben-Gurion era obsedat de dezvoltarea bombei nucleare ca o asigurare împotriva inamicilor Israelului”, scrie Mizokami.

Ben-Gurion l-a instruit pe consilierul său științific, Ernst David Bergmann, să direcționeze efortul nuclear clandestin al Israelului și să înființeze Comisia de energie atomică din Israel. Shimon Peres, care mai târziu a devenit președinte și prim-ministru al Israelului, a cultivat contactele cu Franța, iar aceasta a fost de acord să furnizeze un  reactor nuclear cu apă grea și o instalație de reprocesare a plutoniului. Reactorul a fost construit la Dimona în deșertul Negev.

Până la sfârșitul anilor '60, Statele Unite au încercat să încetinească programul nuclear israelian și au făcut presiuni ca evreii să se alăture Tratatului de neproliferare nucleară, Eforturile  nu au dus nicăieri. Abia septembrie 1969, Nixon și premierul israelian Golda Meir ar fi ajuns, se pare, la un acord secret. Statele Unite își luau angajamentul să renunțe să ceară inspecții în ceea ce privește programul nuclear, în schimb Israelul își lua angajamentul că nu va declara și nu va testa armele nucleare.

Prima criză nucleară care a avut Israelul în centrul ei s-a înregistrat în timpul Războiul de Yom Kippur, în 1973.

Ne puteți urmări și pe Google News