„Revoluția Trump” trece Oceanul: Italia este primul pilon al Noii Drepte în Europa

„Revoluția Trump” trece Oceanul: Italia este primul pilon al Noii Drepte în Europa

Steve Bannon, fostul șef de campanie al lui Donald Trump, a câștigat lupta cu guvernul de la Roma și a obținut aprobarea de a înființa o academie politică de dreapta în Italia.

Un tribunal regional italian a decis în favoarea grupului de reflecție Institutul Dignitatis Humanae, sprijinit de Bannon, și anulând o decizie precedentă care bloca funcționarea noii academii într-o mănăstire veche de 800 de ani aflată la sud de Roma, anunță Reuters.

„Am fost alături de mănăstire, de comunitate și de Italia în timpul acestei pandemii, când ar fi fost mai ușor să dăm bir cu fugiții”, a declarat Bannon, după decizia instanței.

Steve Bannon, care este catolic, a participat la elaborarea programului unui curs de „leadership” destinat militanților catolici de dreapta la Academia penntru un Occident Iudeo-Creștin din orașul Trisulti.

Din cauza opoziției mai multor organizații de stânga italiene, care se opuneau înființării academiei, Ministerul italian al Culturii, care deține proprietatea asupra terenului unde se află mănăstirea, a retras concesiunea pe 19 ani pe care o acordase inițial.

Institutul Dignitatis Humanae se bucură nu doar de sprijinul lui Steve Bannon, ci și al lui Matteo Salvini, președintele formațiunii naționaliste Liga. De altfel, Bannon și Salvini nu își ascund admirația reciprocă, unul pentru altul. Ei încearcă să creeze un pol politic autentic de dreapta, alături de alți politicieni europeni precum Viktor Orban, premierul Ungariei, Marinne Le Pen, șefa formațiunii franceze Adunarea Națională sau Jaroslaw Kaczsinsky, președintele partidului de guvernămând polonez Lege și Dreptate.

Steve Bannon, strategul care are un merit enorm în victoria surprinzătoare a lui Donald Trump, în 2016, și-a anunțat intenția de a veni în Europa pentru a participa la refacerea Dreptei politice, aflate de decenii într-o criză cronică. El se pronunță pentru revenirea la o Europă a națiunilor suverane, scuturată de birocrația și suprastatalitatea Uniunii Europene și a birocraților de la Bruxelles, nealeși de nimeni.

Din acest punct de vedere, Bannon este un populist convins: el crede în puterea votului popular și denunță puterea „elitelor” care nu au în spate un vot direct.

Pe de altă parte, există tot mai multe indicii că Bannon va reveni în echipa electorală a lui Trump, în perspectiva alegerilor din 3 noiembrie 2020.