Avertisment de ultimă oră al meteorologilor. Cod galben de furtună și posibile tornade

Avertisment de ultimă oră al meteorologilor. Cod galben de furtună și posibile tornade

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, mai multe avertizări nowcasting Cod galben de furtună, valabile în nouă judeţe din Muntenia şi Dobrogea, în orele următoare.

 

Meteorologii anunță că, până la ora 15:00, în judeţele Argeş, Prahova, Buzău, Dâmboviţa, Tulcea şi Constanţa se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse ce vor cumula până la 20-25 l/mp.

De asemenea, în mai multe localităţi din judeţele Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului, averse ce vor cumula până la 20-25 l/mp.

Ne puteți urmări și pe Google News

În jumătatea de sud a ţării, instabilitatea va fi extrem de mare şi este posibilă apariţia tornadelor. Fenomenele extreme vor fi însoţite de ploi puternice și grindină de dimensiuni mari.Vremea va fi în general instabilă şi răcoroasă, chiar rece pentru sfârşitul lunii mai în nord-estul, vestul ţării, precum şi în depresiuni.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza şi seara.Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maxim şase ore, precizează ANM.Specialiștii spun că din 8 iunie vine vara adevărată, cu temperaturi normale pentru această perioadă.

Astfel, în săptămâna 1 – 8 iunie, vremea va fi mai rece decât este normal. Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice. Regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi deficitar în cea mai mare parte a ţării.

Excepţie va face sud-estul ţării, unde vremea va fi mai bună, iar cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale ale perioadei.

În a doua săptămână din luna iunie, perioada 8 – 15 iunie, temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, iar cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în jumătatea nord-vestică a acesteia.