CSM, lovitură în plin pentru USR. SIIJ rămâne în picioare. Ședință cu tunete și fulgere

CSM, lovitură în plin pentru USR. SIIJ rămâne în picioare. Ședință cu tunete și fulgere

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dat aviz negativ pentru proiectul USR în care se solicita desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

În ceea ce privește utilitatea Secției speciale, procurorii şi judecătorii CSM s-au împărțit în două tabere, votul final fiind de 10 „împotrivă”, 8 „pentru” şi unul nul.

Și de această dată discuțiile dintre procurori și judecători au fost destul de acide.

Procuror Cristian Ban: Îmi menţin punctul de vedere că această structură de parchet este o emanaţie politică. Aşa cum s-a născut, aşa trebuie să şi dispară, adică tot politic. Eu voi vota aviz favorabil cu observaţii.

Judecătoarea Gabriela Baltag: E surprinzător să auzim că un procuror vorbeşte despre o structură din cadrul parchetului că e o emanaţie politică.

Cristi Ban: Vă rog să reţineţi suprinderea pentru dumneavoastră. Vorbiţi ce doriţi.

Gabriela Baltag: O să spuneţi că Secţia nu a făcut dosare. A făcut foarte multe dosare. Nu a trimis foarte mulţi în judecată, sunt 2 trimiteri. Avem 417 dosare soluţionate şi numai 2 trimiteri în judecată. Ne aducem aminte de miile de dosare de altădată soldate cu achitări. Aici vrem să ajungem? De ce nu este bună Secţia? Că nu a mers la judecători decât să obţină un mandat pentru o avizare? Că nu au fost ascultaţi în masă magistraţii, de aceea nu este bună Secţia?

Cristi Ban: Pe mine mă surprinde pregătirea dvs. în materie penală. Sunteţi specialistă, văd, în parchet şi suspectă preocuparea dvs. pentru DNA.

Judecătoarea Evelina Oprina: Este de relevat şi de evidenţiat opinia instanţelor de grad înalt. Înalta Curte, care în proporţie covârşitoare a opinat pentru menţinerea acestei secţii.

Acum trei săptămâni, plenul CSM a votat să nu mai reia concursul pentru şefia Secţiei speciale. În plus, membrii CSM au votat, în unanimitate, şi împotriva organizării concursului pentru funcţiile de execuţie din parchetul care se ocupă cu anchetarea magistraţilor.

În urmă cu doar câteva săptămâni, procurorul general Gabriela Scutea susține că „SIIJ trebuie să funcţioneze, atât timp cât este prevăzută de legislaţia în vigoare, cu toate că este o creaţie artificială”, scrie Monitoruljutitiei.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News