Lance Armstrong: „M-am dopat de la 21 de ani”...„EPO a fost combustibil de rachetă”

Lance Armstrong: „M-am dopat de la 21 de ani”...„EPO a fost combustibil de rachetă”

Câștigătorul a șapte Tururi ale Franței, deposedat ulterior de titluri pentru dopaj, face mărturii tulburătoare într-un nou documentar despre viața sa.

Filmul, care poartă titlul „Lance”, a fost realizat de ESPN, și a fost vizionat în avanpremieră de site-ul american Cycling Weekly.

Documentarul, lung de patru ore, a fost împărțit în două părți, și va fi în curâmd disponibil online.

„De data aceasta nu o să vă mint”, le-a spus realizatorilor sportivul de 48 de ani. Când aceștia l-au întrebat la ce vârstă a început să se dopeze, Armstrong, care s-a retras în 2011, a răspuns: „Wow... Aveam probabil 21 de ani...”

Ciclistul a spus că, în primul său sezon profesionist, în 1992, a început să ia cortizon. Era anul dinaintea victoriei sale la Campionatul Mondial.

Însă texanul a vorbit și despre trecerea de la ceea ce a numit „dopajul cu indice octanic scăzut” la utilizarea EPO (eritropetină), care „pompează” sânge.

„Încercasem cortizonul, dar EPO era la un alt nivel. Avantajele în termeni de performanță erau atât de importante, încât sportul a trecut de la dopajul slab, care a existat dintotdeauna, la acest carburant de rachetă. A trebuit să luăm această decizie”, spune Armstrong, care, potrivit Cycling Weekly, nu pare a regreta.

Ciclistul mărturisește și că a început să colaboreze cu sulfurosul medic italian Michele Ferrari, în iarna lui 1995. Câțiva ani mai târziu, va câștiga primul său Tur al Franței, în 1999, după ce s-a refăcut de un cancer la testicule.

În 2012, a fost deposedat de toate titlurile, după ce o anchetă a Agenției americane Antidoping a dezvăluit amploarea înșelăciunii sale.

Pe lângă discuția cu Armstrong, documentarul mai cuprinde interviuri cu foști coechipieri, cum ar fi George Hincapie, ca și cu prieteni, rivali și ziariști.

Potrivit Cycling Weekly, este un film care expune furia și încăpățânarea lui Armstrong, calități care i-au servit în viața sportivă, dar i-au și adus prăbușirea. Iar Lance apare în acest documentar ca o figură tristă, incapabilă să se scuture de trecut, deși încearcă din greu.

Ne puteți urmări și pe Google News