Pildele ÎPS Calinic: ”Adio, pupat! Nu am auzit, până acum, să fi murit cineva din lipsă de pupat”
- Mihnea Talau
- 17 mai 2020, 22:22
Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Calinic Argeșeanu, a explicat ce însemnă trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. Cu pilde, cu tâlc.
” Trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă, înseamnă o atenție continuă la comportamentul recomandat de Guvernul României și ministerele de resort, adică”, a transmis ÎPS Calinic.
În continuare, preasfinția sa a enumerat câteva reguli:
1.Distanțarea fizică (socială), absolut obligatorie! Iisus Hristos, după Învierea Sa dintre cei morți, atunci când femeile năvăleau spre El, le-a oprit, spunând: Noli me tangere!, adică, nu mă atingeți. Și pe atunci nu era virusul Covid 19! Acum, cu atât mai mult se impune îmbrățișarea de la distanță, sărutatul și salutul tot de la distanță, vizitele de orice fel, tot de la distanță.
E tare bună distanța! Câte păcate și câte virusuri și tot felul de microbi sunt evitați prin această comportare igienică. Se spune că un pupat epidermic transmite 220 de microbi! Nu știu cine a numărat! Așa că, adio, pupat! Nu am auzit, până acum să fi murit cineva din lipsă de pupat sau îmbrățișat. Să ne facem obiceiul de a ne saluta ca asiaticii și mai ales asemenea celor din Extremul Orient! Semn de bună vedere, la întâlnire respectând distanța de cel puțin doi metri, cu o plecare a capului și unirea mâinilor, ca în rugăciune!
Deci, orice întâlnire, să fie ca o rugăciune!
2.Ca să nu fim virusofori (purtători de virusuri), microbofori etc. trebuie, în mod alert și în stare permanentă de urgență, să nu uităm să ne spălăm pe mâini cât mai des. Nu știu cine a fost mai infectat până acum, în istoria lumii: femeile sau bărbații! Oricum, cred că trebuie să ne spălăm toți, cu grijă și cu râvnă și să nu uităm, cum uităm să ne spălăm pe dinți (unii) din cauza grabei!
Ce proaspăt și igienic este să te speli peste tot și cât mai des! Un umanist occidental a spus: Cogito, ergo sum! (Cuget, deci exist!), dar un argeșean mucalit, nu s-a lăsat mai prejos, când l-am auzit zicând: Put, deci exist! Sfântul Ioan Gură de Aur, în secolul IV, acum 1600 de ani, își făcea baie de trei ori pe zi! Înseamnă că pe mâini se spăla de vreo trei sute de ori!
3.Să purtăm măști, pentru starea preventivă! Păi, da! Să ne bucurăm că nu suntem siliți să purtăm atâtea măști colorate, câte culori au gândurile noastre păcătoase!
4.Să ne spălăm hainele des, cele pe dinlăuntru și cele de dinafară, și să nu purtăm hainele nimănui și să le punem în cuiere diferite. Patriarhia Română a dat Îndrumări bisericești pentru starea de alertă, din 14 mai 2020, în 28 de puncte, foarte clar și la numitor expuse. Rugămintea noastră expresă este ca să ne ostenim și cu răbdare să îndeplinim toate recomandările, cu notă expresă de hotărâre a Sfântului Sinod, ținând cont de hotărârile Guvernului României și a ministerelor de resort.
Trecerea de la starea de urgență, la starea de alertă este o relaxare, dar și o atenție mărită de a nu se comite abateri și abuzuri, virusul Covid 19, nefiind anihilat și distrus definitiv cu tratamente intensive. Prudența se impune cu toată atenția și responsabilitatea, înmulțind timpul pentru rugăciune, ca Domnul Dumnezeu să ne apere și să ne vindece de toate bolile și suferințele. Totodată, să ne îndreptăm viața de fiecare zi și să punem început bun comportării noastre, în familie și în societate.
Și așa, cu grijă mare, putem păși din starea de urgență, spre starea de alertă. Și să nu uităm, dacă, Doamne ferește, se vor constata creșteri virusale, Președintele Klaus Iohannis, a asigurat, că nu va ezita să decreteze din nou, stare de urgență, nu ca amenințare, ci din necesitate medicală, pentru sănătatea românilor! Să nu uităm, că nu glumește!
Așadar, datoria noastră de bază este să ne găsim menirea pentru a contribui la o operă grandioasă, ,,sănătatea mondială a omenirii secolului XXI, fără nici o discriminare!”, a scris pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul.