Ce se va întâmpla cu prețurile carburanților, după ridicarea restricțiilor
- Lucian Ionescu
- 6 mai 2020, 22:36
După o scădere a prețului la motorină și benzină care a bucurat pe toți posesorii de autoturisme, piața petrolieră arată că prețul petrolului a crescut, în ultima perioadă, în medie, cu până la 20,4%.
Creșterile sunt susţinute de măsurile de reducere a producţiei adoptate de statele producătoare şi de începerea redeschiderii economiilor la nivel mondial.
Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, a urcat cu 20,45%, sau cu 4,17 dolari. A închis la 24,56 dolari pe baril. Preţul petrolului WTI a închis luni la peste 20 de dolari pe baril pentru prima oară de la jumătatea lunii aprilie, iar marţi a consemnat a cincea zi consecutivă de creşteri, cea mai lungă perioadă pozitivă înregistrată după iulie 2019.
În acest context, preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa în Londra, a urcat cu 13,86%, la 30,97 de dolari pe baril. A înregistrat a cincea zi consecutivă de creşteri.
Per Magnus Nysveen, director de analiză la firma Rystad Energy, a spus că a fost depăşit minimul cererii, ceea ce reprezintă cauza creșterii prețului la petrol. Cererea de petrol a scăzut puternic pe fondul răspândirii pandemiei de coronavius la nivel mondial, care a obligat miliarde de oameni să stea în case şi a blocat aproape complet traficul aerian.
Potrivit estimărilor, până la o treime din cererea mondială de petrol a fost anulată în aprilie. Pe măsură ce economiile se redeschid – un număr de state americane, între care Florida, au început luni reluarea treptată a activităţilor, în timp ce milioane de italieni vor reveni la muncă în această săptămână – investitorii consideră că cererea de petrol va creşte, potrivit playtech.ro