Consultant despre interzicerea exportului de bușteni: Praf în ochii alegătorilor!

Consultant despre interzicerea exportului de bușteni: Praf în ochii alegătorilor!

Consultantul Sorin Sfîrlogea consideră că legea care interzice exportul de bușteni în afara UE pentru o perioadă de zece ani are doar o motivație electorală și că nu va produce efecte concrete. De altfel, potrivit spuselor sale, există variante pentru ca cei ce doresc să exporte bușteni să o facă în continuare, ocolind prevederile. Sorin Sfîrlogea a fost membru în Consiliul de Administrație a Romsilva,

Într-o postare pe blogul său, Sorin Sfîrlogea susține că România nu mai exportă bușteni și că partenerii comerciali, în special cei din China și Turcia preferă cheresteaua și furnirul. Astfel, susține el, buștenii sunt prelucrați în țară și mai apoi trimiși la export.

„Mă mai gândesc puțin și-mi dau seama că, dacă va fi permis totuși exportul de buștean în UE, nu e mare lucru ca o firmă din altă țară membră să cumpere bușteni din România și să‑i exporte ea unde are chef. Pentru că în țara aia nu e interzis să exporți. Nici nu trebuie dus lemnul la ei, își fac ei o reprezentanță în portul Constanța și treaba merge uns. Dar nu cred să se întâmple așa ceva. Precis parlamentarii s‑au gândit la asta, au vorbit cu toate firmele din UE și i‑au pus să promită că nu vor face așa ceva. Doar dacă nu cumva chiar niște români vor face firme într‑o altă țară, ca să exporte… s‑or fi gândit la asta?!?”, a arătat Sorin Sfîrlogea.

Pe de altă parte, prin interzicerea exportului în țările din afara UE, statul român lasă locul liber, pe piața internațională, pentru firmele din vestul Europei care exploatează bușteni dar care nu au capacitate de procesare din cauza lipsei forței de muncă:

„Pentru că în Europa e cam exces de lemn acum, din cauza unor doborâturi destul de vaste. Stau și ei cu marfa pe rampe și se gândesc cui s‑o vândă. Să mai cumpere de la noi, exclus, au deja prea mult lemn, iar la ei oricum nu prea mai sunt capacități de procesare, căci munca manuală nu prea e apetisantă pentru muncitorul din vest. Dar ne-am dat noi la o parte de pe piața internațională, să le facem loc lor, să vândă ce au, că‑s mai sărmani ca noi și noi ne putem lipsi de veniturile astea. Așa suntem noi, băieți buni”.

Profiturile prelucrătorilor vor exploda

În aceste condiții, fără să mai existe alternativa exportului, susține consultantul, procesatorii de lemn din țară vor stabili prețul bușteanului, lovind în cei care exploatează lemnul din păduri. Apoi, după ce vor prelucra lemnul brut și-l vor transforma în cherestea și furnir, vor continua să-l exporte acolo unde vor dori deoarece legea nu le pune nici o opreliște.

„Capacitatea de prelucrare din România e suficient de mare ca să preia volumul de bușteni care se exploatează anual. Se va exporta în continuare cherestea și furnir, și semifabricate, și mobilă. Economia o să meargă mai departe. Doar niște politicieni se vor bate cu pumnul în piept că au luptat cu tăierile ilegale și ne vor cere voturi. Unii se vor lăsa impresionați și li le vor da. Eu personal, nu. Știu destul de bine că nu vom rezolva nimic cu astfel de măsuri. Până nu vom avea curajul să coborâm la rădăcinile problemelor, ne vom tot învârti după propria coadă. În timp ce alții vor profita de asta”, a subliniat Sorin Sfîrlogea.

 

Ne puteți urmări și pe Google News