Nefăcutele Chinei continuă. Politica faptului împlinit, bombă cu ceas
- Tudor Borcea
- 22 aprilie 2020, 14:13
La începutul acestei luni, diplomația americană a acuzat Beijingul că încearcă să profite de criza legată de pandemia Covid-19 pentru „a-și extinde pretențiile teritoriale în Marea Chinei Meridionale”, o regiune strategică unde mai multe state își exprimă revendicări teritoriale: Vietnam, Brunei, Malaezia, Taiwan și Filipine.
Însă, estimând că aproape toată această parte a lumii îi aparține – ceea ce contestă Curtea permenentă de arbitraj, potrivit căreia pretențiile sale teritoriale nu au nici un fundament juridic și istoric – China practică politica faptului împlinit.
De mai mulți ani, Beijingul a amenajat numeroase recife în scopuri militare, instalând în special capacități de interzicere a accesului.
Intersecție a principalelor rute maritime comerciale, Marea Chinei Meridionale găzduiește importante resurse piscicole și petroliere.
Controlul ei ar permite, spre exemplu, Chinei să blocheze traficul maritim în direcția Japoniei.
După acuzațiile americane, un grup aeronaval constituit în jurul portavionului chinez CNS Liaoning a fost desfășurat „pentru manevre” în această zonă.
Și, la 18 aprilie, Beijing a anunțat crearea adouă „districte administrative” aparținând orașului Sansha, creeat în 2012 pe insula Woody (sau Yongxing) a cărei apartenență este revendicată în special de Vietnam.
Cele două districte privesc arhipelagurile Spratleys și Paracels, a căror proprietate este și ea contestată, și tot de Vietnam, mai ales. Această situație a generat incidente, cum a fost cel din 2 aprilie, când un vas de pescuit vietnamez a fost lovit și scufundat de o navă a gărzii chineze de coastă.
„Un astfel de act al navei Chinei încalcă suveranitatea Vietnamului asupra arhipelagului Hoàng Sa (Paracels), provocând pagube, amenințând siguranța vieții și interesele legitime ale pescarilor vietnamezi”, a reacționat Hanoi, înainte de a anunța că a intentat un proces împotriva Beijingului pentru acest incident.
Dar lucrurile nu s-au oprit aici. Astfel, săptămâna trecută, nava oceanografică chineză Haiyang Dizhi 8, precum și cel puțin o ambarcațiune a pazei costiere chineze au fost depistate la 158 km de coasta Vietnamului, adică în zona economică exclusivă vietnameză (ZEE).