„Rusia, pe picior de război!” Informaţiile unui general român. Strategii KGB-iste
- Daniel Magureanu
- 17 aprilie 2020, 08:48
Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, generalul Alexandru Grumaz, analistul de politică externă Iulian Chifu şi jurnalistul Ovidiu Nahoi au analizat ultimele evenimente de pe scena internaţională cu privire la pandemia de coronavirus.
De la aspectele economice ce vor deriva din criza generată de pandemie până la problemele de securitate cele mai stringente, cei trei invitaţi au oferit o analiză cuprinzătoare care cu siguranţă merită parcursă în totalitate.
De departe, însă, cel mai important aspect dintre cele menţionate este cel legat de intenţiile ascunse ale Rusiei. Informaţiile generalului Grumaz relevă cele mai diabolice planuri ale Moscovei, planuri care se bazează încă pe vechile manuale de propagandă ale KGB, în prezent FSB.
„Realizator: Alexandra Andon - Bună ziua tuturor! Criza provocată de pandemia cu noul coronavirus zguduie puternic economiile din toată lumea.
Previziunile sunt sumbre, experţii nu se zgârcesc la cuvinte grave. Va fi cea mai rea criza economică de la Marea Depresie din secolul trecut.
Scăderile în economie sunt deja prognozate pe alocuri a fi cuantificate cu două cifre. nu doar cu una. Se nasc întrebări despre comportamentul de consum pe viitor și despre posibilele motoare de creștere economică, atunci când criza se va fi încheiat.
De felul în care își vor reveni economiile lumii va depinde și viitoarea arhitectură de putere. Peste toate problemele se suprapune un război surd, dar temeinic al informărilor și dezinformărilor.
A apărut iar cuvântul 'infodemie'. Pornim de la acest cuvânt în ediția de astăzi. Le spun bun venit în emisiune domnului Iulian Chifu, preşedintele Centrului pentru Prevenirea Conflictelor. Bună ziua și vă mulțumesc!
Iulian Chifu: Bună ziua!Realizator: Şi jurnalistului Ovidiu Nahoi, redactor-șef Radio France Internationale
România. Bună ziua! Mulțumesc deopotrivă! Ovidiu Nahoi: Bună ziua. Mulţumesc şi eu. Bună ziua tuturor.
Realizator: Ovidiu Nahoi, cum a apărut termenul acesta de infodemie și ce fel de fenomen descrie el?
Ovidiu Nahoi: Este prima criză sanitară la nivel global în era rețelelor sociale și cu aceasta cred că am răspuns în mare parte la această întrebare.
Nu avem numai un fenomen de transmitere a unei boli, avem un fenomen de circulație a informației la un nivel pe care omenirea nu l-a mai testat până acum.
Se știe că rețelele sociale stimulează emoția și, în acest context încărcat de o criză sanitară, stimularea emoției este dusă la cote maxime.
Cine și în ce fel stimulează emoția și stimulează și pornirile iraționale cred că vom avea timp să discutăm pe parcursul emisiunii.
Realizator: Iulian Chifu, care au fost cele mai puternice mesaje de dezinformare, care au fost vectorii cei mai cunoscuți sau mai mai puternic propagați în această infodemie?
Iulian Chifu: Bun. Aici sunt foarte, foarte multe mesaje, dar să zicem că criza de coronavirus a fost o oportunitate pentru a consolida campanii deja existente și pe care le duc cel puțin doi actori, menționați în mod explicit de către toate rapoartele, atât în Statele Unite, ale Uniunii Europene sau ale diferitelor state, inclusiv raportul Ministerului Apărării Naționale al României, și mă refer aici la Rusia și China.
Deci e o intervenție oportunistă pe campanii preexistente, în care principalele ținte, evident, sunt Occidentul, punerea sub semnul întrebării a sistemului global revizionist, de asemenea ruperea relaţiei transatlantice și, dacă se poate, falie în interiorul Uniunii Europene.
Iar mesajele variază suficient de mult și aici mă refer în zona fake news deja, în zona teoriilor conspirației și merg de la soluții abracadabrante a coronavirusului, faptul că nu există pandemia, ci e interesul știu eu cui - oculta mondială, guvernele internaționale, deci Statele Unite care vor să domine lumea.
O a doua temă ține în mod specific de chestiuni care ţin de vinovății - cine a provocat, Statele Unite care au... soldații americani au dus coronavirusul sau, mai nou, Italia ar fi produs și ar fi existat cu nu știu câte luni înainte ca să apară în Wuhan.
Există şi bătălia pentru cine ajunge primul la medicament sau la vaccin. Am auzit, până acum, vaccinul care se testează, există deja şi în Rusia şi în China, medicamentaţii deja puse la punct, care sunt fantastice şi pe care, vezi Doamne, nu le-ar lua Occidentul...