Le Figaro: “Imperialiștii” s-au îndurat. Acum, soarta țărilor sărace e la mâna Chinei

Le Figaro: “Imperialiștii” s-au îndurat. Acum, soarta țărilor sărace e la mâna Chinei

Cu o criză fără precedent la orizont, miniștrii de Finanțe și băncile centrale din cele mai puternice 7 economii ale lumii declară că vor suspenda temporar plățile pentru datoriile țărilor sărace. Există, însă, o mare necunoscută- ce va hotărî China, țară care a devenit unul dintre cei mai mari creditori ai statelor africane. Le Figaro are toate detaliile:

:Această suspendare temporară ar ajuta țările sărace să "facă față impactului sanitar şi economic al pandemiei",  declară Grupul celor 7 (un forum internațional care cuprinde guvernelor unor state dezvoltate din punct de vedere economic, tehnologic și militar- Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord și Statele Unite ale Americii.).

Să fie vorba de o reducere a poverii datoriei pentru țările sărace? Miniștrii de Finanțe și bancherii centrali din statele membre G7 au declarat, marți, că vor suspenda temporar plățile pentru dobânzile datoriilor țărilor sărace" pentru a le ajuta să facă față impactului sanitar şi economic al pandemiei. O decizie care aduce o gură de aer proaspăt acestor națiuni aflate în dificultate, pentru că le oferă "sprijin în numerar" și le permite să-și folosească finanțele pentru a lupta împotriva epidemiei.

"Miniștrii și guvernatoriiau remarcat faptul că o serie dintre cele mai vulnerabile și cele mai sărace țări se vor confrunta cu grave probleme de sănătate și economice legate de consecinţele bolii Covid-19", se arată în declarație.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiții, ei "sunt pregătiți să suspende plățile serviciilor datorii" de către țările în cauză.

Cu toate acestea, trebuie îndeplinită o condiție prealabilă, și nu e vorba de una de nelijat, pentru ca această decizie să fie confirmată, precizează documentul.

O eventuală suspendare a datoriei pe o perioadă determinată trebuie să primească mai întâi aprobarea "tuturor creditorilor bilaterali oficiali ai G20 și după cum a fost convenit cu Clubul de la Paris". Inclusiv, prin urmare,  țări precum China sau Rusia.

 

Concret, 76 de țări sunt eligibile pentru acest moratoriu, dintre aestea 40 sunt în Africa sub-sahariană. Serviciul datoriei reprezintă aproximativ 32 de miliarde de dolari pentru aceste națiuni, iar Franța a "obținut moratoriul la nivelul creditorilor bilaterali (12 miliarde de euro) și al creditorilor privați (8 miliarde de euro), pentru un total de 20 de miliarde de dolari", a detaliat Bruno Le Maire. Ministrul Economiei speră totuși că restul de 12 miliarde de datorii multilaterale, "inclusiv o mare parte a Băncii Mondiale", se pot alătura rapid moratoriului.

 

Șeful din Bercy a salutat "o etapă majoră și un succes important pentru Franța și pentru partenerii săi". Franța este deosebit de activă în cazul ajutorului acordat țărilor emergente, pentru a evita ca o criză de sănătate și economică să afecteze  globul în câteva luni. Ministrul Economiei a clarificat că moratoriul reprezintă, în termeni de creanţe bilaterale, "un miliard de euro de reportare a datoriei" pentru Franța.

De asemenea, ministrul a sugerat că lucrurile ar putea merge mai departe: "Dacă în unele dintre cele mai sărace state de pe planetă se pare că datoria nu este sustenabilă, [...] acest lucru ne poate conduce, așa cum a indicat președintele Republicii, la o anulare a datoriei care se va face de la caz la caz și în mod necesar într-un cadru multilateral". Luni seara, Emmanuel Macron a cerut într-adevăr să fie ajutate țările din Africa, anulând "masiv" datoria acestora, în numele solidarității internaționale.

Anterior, FMI a acționat și el, anunțând ajutor de urgență pentru 25 dintre cele mai sărace țări ale lumii. Obiectivul este acela de a le permite să-și reducă datoriile și să facă față mai bine impactului pandemiei Covid-19. Această măsură anunțată va acoperi rambursările datoriilor către FMI timp de șase luni și ele vor putea "aloca mai multe resurse eforturilor lor de urgență medicală și ajutor", a subliniat organizația într-un comunicat.

Problema datoriei a fost ridicată și de către Papa Francisc cu ocazia sărbătorilor de Paște. Șeful Bisericii Catolice a solicitat "să fie relaxate și sancțiunile internaționale care împiedică țările care fac obiectul acestora să ofere un sprijin adecvat cetățenilor lor și ca toate statele să se pună în situația de a face acest în faţa necesităților majore ale momentului, prin reducerea, dacă nu chiar iertarea totală, a datoriei care apasă asupra bugetelor celor mai sărace ţări".