29 de morți. Președintele: N-a murit nimeni de coronavirus, nimeni

29 de morți. Președintele: N-a murit nimeni de coronavirus, nimeni

Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus, a dat asigurări că nimeni nu a murit de coronavirus în țara sa, în ciuda unui bilanț de 29 de morți și a apelului OMS să ia măsuri ferme pentru împiedicarea epidemiei.

„Oamenilor le este frică, deci vreau să le spun următoarele: în țara noastră nici o persoană nu a murit de coronavirus, nici una”, a lansat Lukașenko în cadrul unei reuniuni oficiale.

„Cei care au murit, au murit din cauza unor maladii cronice de care sufereau”, a urmat șeful statului, citând „insuficiențe cardiace”, „insuficiențe respiratorii și pulmonare” și „diabet”.

Persoanele cardiace și diabeticii fac parte din populația cu grupe de risc mari de a dezvolta formele cele mai grave ale Covid-19.

„Acceleratorul nu este coronavirusul, ci atmosfera în care se dezvoltă bolile lor cronice", a adăugat Aleksandr Lukașenko, fără explicații suplimentare.

Belarus face figură singulară în Europa, menținându-și, spre exemplu, campionatul de fotbal. Autoritățile nu au luat măsuri de izolare pentru a limita epidemia.

Declarațiile lui Likașenko contrastează cu propriile statistici ale guvernului, potrivit cărora există 2929 de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2 și 29 de morți în Belarus.

Anterior, președintele bielorus a recomandat „sauna, un pahar de vodcă pe zi și munca la câmp, cu tractorul” ca remedii eficace contra coronavirus.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au avertizat, sâmbătă, autoritățile din Belarus că epidemia Covid-19 crește rapid în țară, unde cazurile se dublează la fiecare două-trei zile.

OMS a recomandat măsuri de izolare, precum și amânarea adunărilor de masă și a evenimentelor sportive.

Aleksandr Lukașenko spune însă că trebuie să acorde prioritate economiei fragile din Belarus, explicând că țara nu își poate permite să intre în izolare.