Sentință unică în justiția românească. Dan Tudorache a rămas ,,mut''

Sentință unică în justiția românească. Dan Tudorache a rămas ,,mut''

Magistrații de la Tribunalul București au decis, vineri, prin sentință judecătorească, ca primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, nu mai are voie să facă nicio declarație publică cu privire la activitatea unei companii private.

Așadar, Dan Tudorache nu mai poate scoate o vorbă despre compania IRIDEX GROUP IMPORT EXPORT care l-a dat în judecată.

„Admite în parte cererea. Obligă pârâtul (n.red. – Dan Tudorache) să înceteze răspândirea, pe orice cale, de afirmaţii în legătură cu activitatea reclamantei (n.red. – IRIDEX), de genul şi/sau natura celei publicate la data de 24.03.2020, pe pagina publicației Agerpres sub titlul ,, Tudorache: Solicit Gărzii Naţionale de Mediu să dispună încetarea activităţii depozitului de deşeuri operat de Iridex Group. Respinge restul pretențiilor ca neîntemeiate. Obligă pârâtul la plata sumei de 20 de lei către reclamantă cu titlu de cheltuieli de judecată. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare”, este hotărârea prin care judecătorii îl forțează pe Dan Tudorache să înceteze de îndată orice afirmație privind compania care a formulat acțiunea.

Primarul solicitase anterior Gărzii Naţionale de Mediu să dispună încetarea activităţii depozitului de deşeuri operat de IRIDEX GROUP.

Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1, începând din 23 martie 2020, s-ar fi împlinit condiţiile de încetare enunţate în autorizaţia integrată de mediu ce-i permitea funcţionarea.

Într-o scrisoare transmisă pe 24 martie, Tudorache cerea Gărzii Naţionale de Mediu să dispună încetarea activităţii depozitului de deşeuri administrat de Iridex Group. Edilul susţinea atunci că Iridex a atins capacitatea de depozitare (4.500.000 mc) şi s-a împlinit termenul până la care activitatea de depozitare este permisă (21 martie 2020).

„Solicit conducerii Gărzii Naţionale de Mediu să dispună de urgenţă încetarea activităţii acestui depozit de deşeuri care otrăveşte de ani buni aerul Capitalei. Conform Autorizaţiei Integrate de Mediu ce-i permitea funcţionarea, activitatea ce face obiectul acestei autorizaţii se poate desfăşura până la împlinirea oricăreia din cele două condiţii. Ori, în prezent, s-au împlinit ambele condiţii pentru stoparea funcţionării acestui depozit, iar continuarea activităţii acestuia este, cu atât mai mult, în afara legii”, a declarat Dan Tudorache.

Potrivit Primăriei Sectorului 1, din expertiza topografică administrată în dosarul nr.15248/3/2018, despre care conducerea Gărzii Naţionale de Mediu are cunoştinţă, a reieşit că încă de pe 25 iulie 2019 capacitatea maximă de depozitare era depăşită cu 450.000 mc.

Totodată, şi a doua condiţie la a cărei împlinire activitatea depozitului de deşeuri încetează, a intrat în vigoare pe 23 martie 2020, când Consiliul General al Municipiului Bucureşti a hotărât să nu mai prelungească contractul nr.955/11.03.1999, care a stat la baza emiterii Autorizaţiei Integrate de Mediu nr.15/14.02.2018, potrivit gandul.ro