Legea intră în vigoare. În ce condiții se poate folosi iar telefonul la volan

Legea intră în vigoare. În ce condiții se poate folosi iar telefonul la volan

O lege publicată în Monitorul Oficial la începutul acestei săptămâni reglementează în ce mod putem folosi telefonul în timp ce conducem.

Practic, prin noua Lege 43/2020, care va intra în vigoare din data de 9 aprilie 2020, a fost reglementat modul în care putem folosi telefoanele mobile, în timp ce conducem autoturisme sau autocamioane.

Cu alte cuvinte în noua lege, prin care se aprobă Ordonanța Guvernului 11/2019, prin care au fost impuse sancțiuni dure pentru cei care folosesc telefonul mobil, în timp ce conduc, a fost prevăzută o „portiță” de scăpare. ”Conducătorilor de vehicule le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceștia se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»", se arată în prevederile noii legi. Polițiștii susțin că putem vorbi la telefon, în timp ce conducem dacă avem căști speciale care să preia semnalul telefonului.

De asemenea, prin OUG 11/2019 a fost prevăzut la capitolul sancțiuni, faptul că un șofer poate rămâne fără permisul de conducere dacă vorbește la telefonul mobil și mai comite și o altă abatere la regimul rutier. Acum, prin legea care intra în vigoare în data de 9 aprilie, se face diferența între cei care vorbesc la telefon, direct, și cei care vorbesc la telefon prin intermediul unor dispozitive de tip ”mâini libere”. Drept urmare, un șofer care vorbește la telefon utilizând un astfel de dispozitiv, și comite și altă abatere de la Codul Rutier, nu va mai rămâne fără permisul de conducere.

Ne puteți urmări și pe Google News