Evz TV. Nici nemții nu sunt mai breji! Germania a protejat un criminal notoriu prin șantaj sexual

Evz TV. Nici nemții nu sunt mai breji! Germania a protejat un criminal notoriu prin șantaj sexual

Continuarea interviului cu scriitoarea și jurnalista Doina Jela face obiectul unei revelații palpabile pornind de la refuzul, la noi, unui proces al comunismului. Nici alții nu sunt mai breji, nici măcar nemții! - este mesajul cercetătoarei, aducând în sprijinul acestuia un exemplu concret cutremurător, desprins din realitatea Germaniei democrate.

Îi dăm cuvântul:

„Am participat anii trecuți, la Praga, la un festival de film în cadrul căruia erau premiate cele mai bune pelicule cu subiecte alese din trecutul fostelor state comuniste. Lucian Pintilie făcuse filmul „După-amiaza unui torționar”, după cartea mea „Drumul Damascului...”. Eh, premiul cel mare l-a câștigat un film documentar german. Despre ce era vorba?”

„Un procuror vest-german, înainte de anii ’60, pe vremea lui Adenauer, marele democrat, a pornit demersuri, ajutat doar de un bun adjunct, să-l captureze pe criminalul Adolf Eichmann, să fie judecat în Germania, ca neamț, pentru că acolo comisese crimele”, amintește Doina Jela.

Acoperirea unui criminal

Și?

„Și toată conducerea Germaniei de Vest, cu Adenauer în frunte, s-a pus împotriva demersului acestui procuror, s-a recurs la șantaje, l-au speriat pe adjunctul lui, filmându-l pe ascuns și dovedind că era homosexual. Acest tânăr adjunct s-a sinucis ulterior. Până la urmă Eichmann a fost prins de Mosad și judecat la Ierusalim. Procurorul acela cinstit a fost apoi condamnat în propria țară pentru colaborarea cu Mosadul, cu serviciile israeliene”, mai menționează invitata mea la emisiunea „Istorii subiective”.

Ultimele repere, pentru restul dați click pe Evz TV: „Ce voiam să subliniez? - chestionează Doina Jela. Dacă toată Germania, în ’60, s-a opus să judece un criminal de-ai lor, de ce vă mirați că România postcomunistă nu face un proces al comunismului? Trebuie să ne intre bine în cap. Faptul că ne punem prea multă cenușă în cap, pentru ca apoi să ne deculpabilizăm exagerat, nu ne ajută cu nimic”.

Doina Jela încheie pe un ton amar acest episod al „Istoriilor subiective”: Cine, în România, a vrut să facă Justiție cu adevărat? Sunt doar doi oameni, și aceia puși la zid, la 30 de ani de la Revoluție”.

Ne puteți urmări și pe Google News