Il Giornale: Orăşelul italian fără niciun caz de Covid 19

Il Giornale: Orăşelul italian fără niciun caz de Covid 19

A preveni este mai bine decât a trata. Flavio Cera, primarul unui mic orășel de 2800 de locuitori, situat pe vârful unui deal din regiunea Lazio, nu departe de Roma, al cărui nume este un amestec benefic între cuvintele „frumos” și „vesel”, Bellegra, știe bine acest lucru.

Vizionar, pe 3 martie primarul a decis să închidă orașul, anticipând dinainte ce se va întâmpla în scurt timp în Italia, iar faptele i-au dat dreptate: Bellegra este printre puținele localităţi italiene în care nu s-au confirmat cazuri de COVID 19. Zero.

„Nici unul și sperăm că sfântul nostru patron, San Sisto, ne va proteja în continuare”, declară primul cetățean care a amestecat sacrul cu profanul. „Am pus faşa tricoloră la picioarele sfântului. O voi lua înapoi când se va termina epidemia”.

Olevano Romano, Affile, Subiaco, Rocca Santo Stefano, Genazzano, sunt numele localităților apropiate de „epicentrul” Bellegra și fiecare dintre ele prezintă mai multe cazuri de coronavirus în rândul locuitorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pare că Cera a avut dreptate când s-a opus hotărârilor luate de primarii din oraşele vecine care se distrau pe seama lui. „Mă sunau să mă întrebe ce fac, unii erau ironici şi-mi spuneau: ai înnebunit”, le-a povestit primarul jurnaliştilor de la Il Mesaggero.

„Secretul” oraşului Bellegra și deciziile primarului său au origini nordice, fiind rezultatul sfaturilor pe care i le-au dat colegii săi de la Bergamo și Brescia.

Flavio Cera a profitat de toate aceste sfaturi, aplicându-le în orăşelul său. „Le-am apreciat cuvintele. Fac parte din Uncem, Uniunea Națională a Municipiilor, Comunităților și am o relație strânsă de colaborare cu mulți primari”.

Așa se face că, începând de marți, 3 martie, cu aproape o lună în urmă, viaţa oamenilor din Bellegra s-a schimbat radical: au început să fie monitorizate mișcările populației, a fost pregătit un plan pentru persoanele în vârstă și au fost alertaţi medicii de familie și voluntarii. „Cel mai important a fost să limităm cât mai mult locurile de întâlnire - spune primarul - Apoi am continuat să igienizăm periodic totul”.