Care sunt economiile cele mai vulnerabile la şocul provocat de Covid-19?

Care sunt economiile cele mai vulnerabile la şocul provocat de Covid-19?

Germania și Canada se numără printre marile economii considerate cele mai vulnerabile la şocul provocat de răspândirea coronavirusului,

Cele două mari puteri depind în mare măsură de comerț, lucru care le conferă o poziție slabă pe timp de criză, arată un raport al analiștilor ING Group, citat de ziarul grec Naftemporiki și preluat de Rador.

Răspândirea rapidă a Covid-19 în Statele Unite și impactul economic rezultat ar putea prevesti probleme semnificative pentru Canada, potrivit raportului ING. Țara a importat anul trecut din Statele Unite bunuri precum utilaje, mașini și petrol, în valoare de 453 de miliarde de dolari, potrivit International Trade Center (ITC).

Dintre marile puteri exportatoare, Germania este considerată, de asemenea, vulnerabilă la șocul economic provocat de Covid-19, deoarece depinde de cererea externă pentru bunuri germane, în special cererea de automobile și produse farmaceutice. Exporturile Germaniei în restul lumii s-au cifrat în 2019 la 1,49 trilioane dolari, pe baza datelor ITC.

"Economiile deschise vor suferi o mai mare perioadă de timp de pe urma șocurilor ofertei și cererii cauzate de coronavirus", se arată în raport. "Chiar și atunci când virusul va fi pus sub control, o piață deschisă va continua să sufere din cauza scăderii cererii în țările care continuă să lupte pentru a face față crizei", se mai subliniază în raport.

Raportul notează că economia SUA ar putea fi mai protejată împotriva unui șoc comercial. În general, țările ale căror exporturi reprezintă un procent mic din producția economică mai largă - precum Statele Unite, India și Brazilia - vor suferi mai puțin decât țările care se bazează mai mult pe cererea externă - precum Irlanda, Ungaria, Singapore și Vietnam.

Pe de altă parte, raportul avertizează că economiile închise nu înseamnă neapărat că sunt mai bine protejate faţă de această criză decât cele deschise. „Dacă o țară este într-o poziție mai bună depinde în mare măsură de cât de mare este impactul asupra capacității sale de producție din cauza Covid-19”, se mai spune în raport.